Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Február 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zömében téli, de jellemzően 5 évnél idősebb abroncsokat használunk

Zömében téli, de jellemzően 5 évnél idősebb abroncsokat használunk

A nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu az idei téli szezonban is elvégezte a hazai autósok téligumi-használatára vonatkozó közös vizsgálatát.

Az eredmények azt mutatják, hogy tovább javult a téli gumit használó autósok aránya, a többség ráadásul valamelyik prémium márkás abroncsot használ, ugyanakkor jellemzően öt évnél idősebb téli gumin fut a hazai személyautó-állomány.

A négy Budapest környéki bevásárlóközpont parkolójában, véletlenszerűen kiválasztott 109 autót érintő felmérés adatai összességében némileg kedvezőbbek, mint az előző szezonban folytatott vizsgálat eredményei. A szakemberek ezúttal az autóknak mindössze 9 százalékán találtak nyári abroncsot (2 százalékpontos javulás), a személyautók kétharmada prémium kategóriás téli gumikon fut (12 százalékpontos javulás), és az átlagos profilmélység (5,06 mm) is 3 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. Mindössze a vizsgált autók 12 százalékánál mértek a szakemberek a téli abroncsok esetén előírt 4 mm-esnél kisebb profilmélységet.

„Negatív fejlemény ugyanakkor, hogy a gumik többségének életkora ezúttal is meghaladta az öt évet: már tavaly is 52 százalék volt az öreg gumik aránya, ami az idén 54 százalékra emelkedett – hívja fel a figyelmet Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. – Mindez azért nyugtalanító fejlemény, mert a téli gumik, különösen a nem szakszerűen tárolt abroncsok, idővel jelentősen veszíthetnek a tapadási képességeikből.”

A felmérés Budapest vonzáskörzetében készült, télen is aktívan használt autók körében. A teljes országra vonatkozóan vélhetőleg a fentieknél kedvezőtlenebb eredményekkel zárulna egy kiterjesztett vizsgálat, főleg ha az a télen félretett, végig garázsban tartott autókra is kiterjedne – igaz, ez utóbbiak kisebb eséllyel jelennek meg a téli utakon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során