Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Február 05. 07:45, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Évtizedekkel előre megjósolható a vulkánkitörés?

Évtizedekkel előre megjósolható a vulkánkitörés?

Kutatók azt állítják: a földön található legnagyobb vulkánok közül többnél is évtizedekkel előre megjósolható, mikor tör ki.

A görög santorini vulkánok kristályait, melyek a kitörést megelőzően alakultak ki, le lehet nyomozni modern eszközök használatával. Az ilyen vulkánok elég hamut és gázt termelhetnek ahhoz, hogy átmenetileg megváltoztassák a globális éghajlatot.

Léteznek olyan vulkánok, amik több százezer évig is nyugalomban vannak, mielőtt kitörnének. Azonban amíg a kutatók úgy hiszik, a szeizmikus adatok alapján néhány hónappal előre állapítható meg egy vulkán kitörése, egy új tanulmány szerint ezt sokkal korábban meg lehet mondani - írja a BBC.

Amikor a vulkán aktív, és a magma elkezd a fölfelé emelkedni, akkor bizonyos jeleket küld - mondta Prof. Tim Druitt, a kutatás vezetője. Szeizmikus adatokat kapunk, megfigyelhető a földfelszín eldeformálódása és növekszik a gázkibocsátás is - tette hozzá.

'Arra jöttünk rá, hogy a magma felépülésének van egy gyorsulási szakasza, ami néhány évtizeden keresztül megy végbe, ez pedig meglepően rövid a több százezer éves nyugalomhoz képest, ami a kitörést megelőzi. A bizonyíték pedig a santorini habkövekből származó kristályok elemzéséből adódik, amit a kutatók modern eszközök segítségével vizsgáltak meg. Megállapítottuk, hogy az összes magmában lévő kristály, a kitörés előtt néhány évtized alatt nőtt meg' - mondta a kutató.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, vulkán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -