Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 22. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vízgazdálkodj okosan: politikai tőke lehet a hazai vízkészlet

Vízgazdálkodj okosan: politikai tőke lehet a hazai vízkészlet

A víz értéke egyre nagyobb napjainkban. A vízkészletek ésszerű és fenntartható felhasználása kulcskérdés, a jövőben ugyanis nagy geopolitikai előnyhöz juthatnak a vízkészleteikkel takarékoskodó államok. Mit jelent a vízlábnyom és mennyi víz kell egy kiló sertéshús kitermeléséhez? Mekkora kárt okoz a vízkészletnek az export, és jó megoldás-e a vízkvóta? A Rádió Orientnek Neubauer Éva, környezeti gazdasági kutató nyilatkozott minderről.

A vízlábnyom egy termék abszolút vízigényét mutatja annak egész életpályájára nézve. A többdimenziós becslési rendszert holland professzorok dolgozták ki, az eredményeket a 2000-es évek elején kezdték publikálni. A mutató segítségével megállapítható a különböző feldolgozási folyamatok vízigénye, továbbá a legtöbb vizet felhasználók személye is kideríthető. Neubauer Éva a Rádió Orient műsorában elmondta, Magyarország vízlábnyoma az átlaghoz közelít. „Globális szinten az ország a vízlábnyom kapcsán nem néz szembe extrém becslési eredményekkel, ennek ellenére nem szabad hátradőlni, optimalizálni kell a vízfelhasználást” – hangsúlyozta a környezeti gazdasági kutató.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége kiemelte, egy termék előállítása során vízbázisunkat fogyasztjuk. Az exporttevékenység során pedig ezt a vízbázist visszük ki az országból. Neubauer hangsúlyozta, a lakossági vízfogyasztás mindössze 11 százaléka az összvízfogyasztásnak. A maradékot az ipar és a mezőgazdaság viszi el. „Nem lehet teljes mértékben az ipart felelőssé tenni, hiszen a folyamatok során felhasznált víz többnyire vissza is kerül a víztestbe. Ellenben a mezőgazdaság sokszor szennyezett vizet juttat vissza” – magyarázta a szakértő.

A legnagyobb vízfelhasználó ágazat általában a gyógyszeripar, az ásványanyag-kitermelés, a palackozott folyadékok gyártása és az elektronika. A rádió vendége a sertéstenyésztés és a kenyér előállítás vízigényéről is beszélt. „Egy kilogramm kenyérhez 1014, míg egy kilogramm sertéshúshoz 1818 liter vízre van szükség. Az adatok megkérdőjelezik a jelenleg alkalmazott öntözéstechnológia és a növénytermesztés területi felosztásának hatékonyságát” – jelentette ki.

A vízfelhasználás egyre inkább geopolitikai tényezőként jelenik meg: a vízben gazdag államok előnyt élveznek a forrásokért folytatott versenyben, míg az iparuk vagy gazdaságuk miatt importra szoruló államok - mint például Mexikó, Japán, Németország és Spanyolország - kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, hangsúlyozta Neubauer Éva. Magyarország kedvező helyzetben van ebből a szempontból, éppen ezért szükséges pontosan felmérni, nyomon követni az adottságokat és a virtuális vízáramlásokat. A víztermelékenység növelésével kell csökkenteni a függőséget” – emelte ki a szakértő.

A vízhasználat mértékre komoly hatást gyakorol a globális felmelegedés is. „A klímaváltozást megakadályozni nem tudjuk, így alkalmazkodnunk kell hozzá. Saját erőforrásainkat optimálisan, ésszerűen és fenntarthatóan kell felhasználni” – jegyezte meg Neubauer. Hozzátette, a lakosság apró szokások megváltoztatásával és a vásárlás hosszabb végiggondolásával válhat tudatos vízfogyasztóvá.

Egyre több a próbálkozás a vízkvóta kialakítására. Ennek ellenére figyelembe kell venni, hogy a szennyezés és a tisztán tartás mellett a víz esetében mennyiségi tényezők is fontos szerepet játszanak. „A kvótakereskedelmet a víz esetében is mérlegelni kell, hogy ténylegesen jótékony-e a hatása” – emelte ki Neubauer Éva. Hozzátette, a víz értéke az emberi történelemben végig kiemelt szerepet játszott, a jövőben pedig felértékelődik.

„A víz közkincs. A kitermelés és a lakosság ellátása indokolhatja a piaci szereplőket, azonban az állami kontroll is szükséges. A víz minden nemzet sajátja, nem szabad kiszervezni” – zárta szavait a kutató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során