Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Viszályt kelt a teljes körű adósmentés

Viszályt kelt a teljes körű adósmentés

Az önkormányzati rendszer átalakítása szükséges volt az adósmentés módja azonban feszültséget kelt: sok önkormányzat önhibájából adósodott el, és most segítséget kapott, míg a rendesen törlesztő vagy önerőből gazdálkodó települések nem kaptak kompenzációt, bár megígérték nekik - mutatott rá a Rádió Orientnek nyilatkozva Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkára és Szmetana György adóügyi szakértő.

Az eladósodott városok adósságkonszolidációja megtörtént, február végéig az 5000 fő alatti települések helyzetét is rendezi a kormány;a több hullámban végrehajtott adósmentés az önkormányzatok kétharmadát érinti. Visszás ugyanakkor, hogy egyharmaduk nem vett hitelt, illetve rendszeresen törlesztett - ők most nem kapnak támogatást, és azt kell tapasztalniuk, hogy a hiteleiket ésszerűtlenül felhasználó önkormányzatok jól járnak, rossz gazdaságpolitikájuknak pedig nincs következménye; ez elégedetlenséget szülhet.

'Csak azokat kellett volna megmenteni az adósságtól, akik már nem tudták a működésüket finanszírozni. Sok települést láttunk, ahol egyszerűbb volt hitelt felvenni, mint helyi adót beszedni. Nem mentek a saját pénzük után' - vélekedett Szmetana, aki szerint az ilyen önkormányzatok ügyét adósságrendezési eljárás, és nem általános mentőakció keretében kellett volna kezelni. Zongor hozzátette, a mérlegelés nélküli segítségnyújtás nem tanít felelősségre, és nincs garancia rá, hogy a érintettek a jövőben jobban gazdálkodnak majd.

A tavalyi év másik, önkormányzatokat érintő változása a járási rendszer újjáépítése volt: a régi-új hivatali kört a nyilatkozók felemás sikernek tartják: részben hasznosnak, hiszen a járás községi szinten is ellátja az első fokú államigazgatási feladatokat, amire a városi tanácsok - helyismeret híján - nem igazán voltak alkalmasak. Felesleges ugyanakkor az új járásokat városi intézkedési hatáskörrel felruházni, a feladatokat gond nélkül ellátó polgármesteri hivatalok mellett - Szmetana példaként a 65 ezer fős Érdet említette, ahol az állami és önkormányzati szerv megosztva dolgozik ugyanazon a területen.

Zongor szerint ennél még abszurdabb a 23 kerületi hivatal létrehozása a fővárosban - 'teljesen minden, hogy állami vagy önkormányzati pecsét kerül az állampolgár papírjára, a lényeg, hogy az ügyeit elintézzék' - fogalmaz a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, hozzátéve, hogy a járási kör kialakulása során 528 hivatali végpont szűnt meg, ennyivel kevesebb jegyző dolgozik most az országban.

Az átalakulások során a jegyző szerepköre is megváltozott, ám félmegoldás révén: jelenleg államigazgatási feladatköröket is ellát, több település tartozik hozzá, miközben személyét székhelyének polgármestere, és nem a helyi képviselő-testület jelöli ki - ez komoly személyi függéshez vezethet. Zongor Gábor szerint az is nagy kérdés, hogy az őszi önkormányzati választások után az új polgármesterek hogyan viszonyulnak az régi jegyzőhöz.

Emellett polgármesterek státusza is változott: bizonyos dolgokban erősödött a pozíciójuk, díjazásuk a viszont a közfoglalkoztatási szintre csökken - ráadásul ősztől már nem lehet valaki egyszerre országgyűlési képviselő és polgármester. Mindez együtt azt is eredményezheti, hogy bizonyos településeken nem vállalja majd senki a vezetés feladatát - mutattak rá a Rádió Orient vendégei.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során