Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Május 23. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: 168ora.hu

Vihart kavart az előzetes regisztráció ötlete - Kiakadt a képviselő: "Vadbarom-e vagy?"

Vihart kavart az előzetes regisztráció ötlete - Kiakadt a képviselő:

Védtelen emberek tömegei kerülnek naponta a legmélyebb kilátástalanságba, és a kormány nem segíti, hanem tovább tolja őket a szakadék felé.

A kegyelemdöfés az, hogy ki is zárnák őket a szavazásból – írja Scheiring Gábor annak kapcsán, hogy a magyarországi választóknál is bevezethetik az előzetes regisztráció intézményét.

Fideszes politikusok a Népszabadságnak elmondták: „nem kis esélyt” láttak rá, hogy már a 2014-es választások előtt is lesz előzetes regisztráció. "Ez intellektuális cenzus lenne" – fogalmazott a lapnak egy fideszes elnökségi tag, hangsúlyozva: a választási eljárási törvényt még nem vitatta meg a párt vezérkara, így arról egyelőre nem tudható konkrétum.

Az előzetes regisztráció Magyarországon már az 1920-as években is működött, és az Egyesült Államokban is létezik. A nem tudatos, illetve a „nemkívánatos” szavazók adminisztratív-hatósági távol tartását szolgálja – állította. Mivel a választások napja előtt meghatározott idővel kellene regisztrálni, ez azt feltételezi, hogy azok járulnak az urnákhoz, akik józan, tudatos megfontolások alapján voksolnak a nemzet jövőjére, „és nem a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok” – fogalmazott meglehetősen brutálisan az egyik fideszes politikus.

A lap forrásai hangsúlyozták: az előzetes regisztráció kizárólag pontos nyilvántartás mellett működőképes. Azt a kormánypárti képviselők általában tévedésnek minősítették, hogy az előzetes regisztrációval a kis pártok veszítenének szavazókat.

"Az utolsó szeg a demokrácia koporsójába"

Scheiring Gábor LMP-s képviselő szerint ki lehet találni lózungokat a tudatos szavazóról, ám a lényeg a szegényebb és iskolázatlanabb rétegek távol tartása a voksolástól: "Tudjuk jól, hogy a kormány célja, hogy a leszakadó középosztálytól és a szegényektől elvett pénzen feltőkésítsen egy társadalmi csoportot, a saját nemzeti oligarchiát, maguk mondták a parlamentben. Azt is tudjuk, hogy soha nem látott tempóban szegényedik el az ország, csökken a reálbér, drasztikusan esik a munkahelyek száma, 3 hónapra csökkentették a munkanélküli segélyt, a közmunkaprogramot börtönmunkává alakították, a valóban rászoruló hiteleseken és rezsihátralékosokon nem segítettek, az oktatásból fokozatosan kitolják a legelesettebbeket, a TB már nem jár alanyi jogon".

Vadbarom-e vagy? című blogbejegyzésében úgy fogalmaz: "Védtelen emberek tömegei kerülnek naponta a legmélyebb kilátástalanságba, és a kormány nem segíti, hanem tovább tolja őket a szakadék felé. A kegyelemdöfés az, hogy ki is zárnák őket a szavazásból. Akinek nincsen tévéje, mert már mindenét elárverezték, akinek nincsen bekötve az internet, aki beszorult egy 80%-os munkanélküliséggel sújtott kistelepülésre, aki az utcára, munkásszállóra kényszerült, mert mindenét elárverezték, akinek van munkája, de rettegésben tartja a főnöke, vagy aki a közszférában dolgozik és közvetlenül függ a fideszes kenyéradóktól: nekik a legkisebb gondjuk is nagyobb lesz annál, hogy regisztráltassák magukat".

"Az előzetes regisztráció intézménye az utolsó szeg lenne a demokrácia koporsójába. A fiúk nem viccelnek, a parlamentet már rég egy rossz hangulatú cirkusszá formálták, megvonnák a pártok állami támogatását, hogy ne legyen verseny, saját képükre szabták a választókerületeket, gátlás nélkül megszállták a médiát és a gazdaságot. Ha a regisztrációt is bevezetik, akkor már nem kell finomkodni a centralizált demokrácia fogalmával. Akkor nyugodtan kijelenthetjük: a középkorba visszataszított Fidesz-gyarmat Magyarországon megszűntek szabad választások, megszűnt a demokrácia" – írja Scheiring Gábor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.