Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vigyázzunk a zsebtolvajokkal! – 10 biztonsági tipp vásárláshoz

Vigyázzunk a zsebtolvajokkal! – 10 biztonsági tipp vásárláshoz

Már egyre jobban érződik a karácsonyi hangulat, beindult az ajándékvásárlási őrület. Fokozódik a zsúfoltság a bevásárlóközpontokban és az autóbuszokon is. A nagy tömegben pedig mindig megjelennek a zsebtolvajok, akik könnyű prédát keresnek maguknak. Ezeréves módszerekkel és újabb rafinált trükkökkel fosztogatják a kiszemelt áldozatukat. Érdemes tehát óvatosan, körültekintően vigyáznunk pénztárcánkra, mobiltelefonunkra, egyéb értékeinkre. Ne engedjük elterelni a figyelmünket, mert könnyen bajba juthatunk.

Jó tudni, hogy a zsebtolvajok többnyire szervezetten 'dolgoznak'! Általában ketten vagy hárman igyekeznek megfosztani minket értékünktől. A 'szereposztás' szerint az első eltereli a figyelmet, a második elemeli a pénztárcát, míg a harmadik villámgyorsan kereket old a zsákmánnyal.

Az alábbi tanácsok segítségével elkerülheti, hogy zsebtolvajok áldozatai legyen.

1/ Lehetőleg kerülje a nagy zsúfoltságot és tumultusokat, jóllehet ez ilyenkor karácsonyhoz közeledve nem egyszerű feladat. A nagy zsúfoltság és tömeg szinte mágnesként vonzza a szervezett zsebtolvaj csapatokat.

2/ A pénztárcáját soha se hordja a kezében. Ha fizetett, azonnal tegye azt el a belső zsebébe, vagy zárható kézi táskába. Ugyanez vonatkozik a bankkártyára. A bankkártya papír tokjára soha se írja rá a pin kódot, mert így ha el is lopják, nem tudják azonnal leüríteni.

3/ Lehetőleg sohase induljon egyedül bevásárolni. Idősebb rokonait és tapasztalatlan gyerekeit se engedje el önállóan bevásárolni, főleg nagyobb pénzösszeggel. Ha ketten-hárman mennek a tömegben, már eleve kevésbé kerülnek látókörbe, és jobban tudnak egymásra is figyelni.

4/ A férfiak a pénztárcájukat mindig a belső zsebükben tartsák, és a biztonság kedvéért még gombbal is zárják le. A farzsebben tartott pénztárca nem elegáns, és rendkívül kockázatos is. A hölgyek előszeretettel a kézi táskájukban tartják pénztárcájukat. Ezeket a kézi táskákat mindig lezárt állapotban kell tartani.

5/ Soha se tegye a pénztárcát és egyéb értékes tárgyakat hátizsákba. Sőt, ha lehet, a nagy zsúfoltságban kerülje a hátizsák használatát. A kézi táskákat mindig bezárt állapotban közvetlenül maga mellett és előtt tartsa. Az is jó megoldás, ha a kézi táskát erősen a hóna alá szorítja. Az öv táskák is biztonságosak.

6/ Pénztárcát és mobiltelefont egyetlen másodpercre se tegye le az áruházi pultra, vagy az étterem asztalára őrizetlenül. A nagy zsúfoltságban alkalmi tolvajok is felbukkanhatnak.

7/ Vásárlás közben a kézi táskát és egyéb értékeit soha se tegye bele a bevásárló kocsiba. Onnan ugyanis egy gyors mozdulattal azt bármikor kiemelhetik. Sorban állás közben ne engedje meg senkinek, hogy közvetlen közelébe lépjen. Joga van a saját intim zónájához!

8/ Ne hagyja elterelni a figyelmét mindenféle pénzváltási és más manőverrel. Ha idegenek lépnek oda Önhöz, hogy váltsa fel a pénzüket, - inkább udvariasan hárítsa el a kérést. Ne legyen naív, megnyerő modorú személyek is lehetnek zsebtolvajok!

9/ Legyen nagyon óvatos, ha valaki zsúfolt helyen Önbe ütközik, vagy közvetlenül Ön mellé sodródik. Azonnal ellenőrizzük le pénztárcánkat és azonnal lépjünk tovább. Nem kizárt, hogy a nekünk ütköző személy a zsebtolvaj csapat első tagja, aki csupán el akarja terelni a figyelmét.

10/ Ha tetten éri a zsebtolvajt, azonnal hangosan kérjen segítséget, és reménykedjem, hogy lesz legalább egyvalaki, aki a segítségére siet. Ne engedje futni a tolvajt, lehetőleg tartsa vissza és azonnal hívja a rendőrséget. Amennyiben későn kap észhez, akkor igyekezzen azonnal rekonstruálni az eseményeket és haladéktalanul tegyen feljelentést. A bankkártyáját és mobil telefonját azonnal tiltassa le!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk