Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Március 05. 13:10, szombat | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Veszélyeztetett cápafaj maradványait találták meg kutya- és macskaeledelben

Veszélyeztetett cápafaj maradványait találták meg kutya- és macskaeledelben

A veszélyeztetett fajok közé tartozó selyemcápa és más cápafajok maradványait fedezték fel DNS-vizsgálattal kutya- és macskaeledelekben egy kutatás eredményeként - írta meg a The Guardian.

Az állattulajdonosok akaratlanul is cápahúst adtak az "óceáni halként" hirdetett konzervekből háziállataiknak. "A háziállatot tartók túlnyomó többsége szereti a természetet, és bizonyára a legtöbben megijednének, ha megtudnák, hogy tudtukon kívül hozzájárulhatnak a cápapopulációk túlhalászásához" - hangsúlyozta a tanulmányt jegyző Ben Wainwright és Ian French, a szingapúri Yale-NUS College kutatói.

A cápákat világszerte a túlhalászat fenyegeti, populációjuk az elmúlt 50 évben több mint 70 százalékkal csökkent. Mivel csúcsragadozóként kulcsszerepük van az óceáni táplálékláncban, számuk csökkenése hatással van a tengeri fű és a korallzátonyok életére is.

A cápauszonyok forgalmazása jól ismert tény, a szerzők szerint azonban csöndben zajlik a cápákból készült más termékek felhasználása az állateledelben, kozmetikumokban és egyéb árucikkekben.

A tudósok 16, Szingapúrban forgalmazott állateledelmárka 45 termékét elemezték DNS-vizsgálattal. A termékek többségén a hal, óceáni hal, vagy fehér hal meghatározás szerepelt a tartalmát ismertető listán. Néhány esetben feltüntették a tonhal vagy lazac felhasználását, de zömmel semmiféle konkrétumot nem írtak.

A 144 mintából 45 tartalmazott cápa DNS-t. Leggyakrabban a kékcápa, a selyemcápa és a fehéruszonyú szirtcápa maradványait fedezték fel. Utóbbi két faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sérülékeny fajok között szerepel.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint a cápahús azokból a cápákból kerülhetett az állateledelekbe, amelyeket az uszonyuk miatt fogtak ki. A kutatók arra figyelmeztettek: sokkal pontosabban fel kellene tüntetni a termékek tartalmát, hogy a gazdák tisztában legyenek vele, mivel etetik az állataikat, és az honnan származik.

Andrew Griffiths, az Exeteri Egyetem ökológusa elmondta, hogy korábban saját kutatócsoportja és más kutatók is felfedezték cápa DNS-ét emberi fogyasztásra szánt termékekben. Mint hozzátette: a termékek pontos tartalmának feltüntetésére vonatkozó szabályok hiánya azt jelenti, hogy legálisan a legkülönfélébb veszélyeztetett fajok széles köre lehet bennük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.