Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Április 04. 08:47, hétfő | PR
Forrás: (x)

Változások az M4-es autópályán

Változások az M4-es autópályán

Ismét örülhetnek a hazai autósok: az útdíjköteles szakaszokat szabályzó rendelet értelmében ingyenessé vált az M4-es autópálya fizetős szakasza Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ez azonban még nem minden.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 6/2022. (II. 17.) ITM rendelete módosította a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletet. Ez azt jelenti, hogy 2022. február 18-tól többé nem kell autópálya-matricát váltani Jász-Nagykun-Szolnok megyére, ugyanis az utolsó útdíjköteles szakasz, az Abony-észak és Törökszentmiklós-nyugat közötti út is ingyenessé vált.
Ez egyben azt is jelenti, hogy az M4-es autópálya fizetős szakaszai Pest és Hajdú-Bihar megyékre korlátozódnak.

Mi lesz a megváltott megyei matricákkal?

Mivel a rendelet értelmében február közepétől valamennyi Jász-Nagykun-Szolnok megyei autóút ingyenesen használható, feleslegessé váltak a megvásárolt megyei matricák. Az autósok természetesen nem járnak rosszul: az útdíj úthasználati jogosultságok visszaválthatók, azok ára visszaigényelhető. Az ügyintézés nem illetékköteles, ügyintézési díjat sem számolnak fel, azonban szükség van hozzá az ellenőrző szelvényre.

Fontos észben tartani azt is, hogy a visszaváltásban kizárólag a NÚSZ Zrt. az illetékes, a viszonteladók − tehát például a benzinkutak, ahol a mai napig sokan bonyolítják az autópálya-matrica vásárlást − nem tudnak segíteni. Az ügyintézésre személyesen és levélben egyaránt van mód, sőt, sietni sem kell: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei e-matricák visszaváltására 2022. december 31-ig nyílik lehetőség.

Az ügyintézéshez a következő adatok, dokumentumok szükségesek:

• a gépjármű forgalmi engedélyének másolata,
• az e-matrica ellenőrző szelvény (vagy a nyugtázó értesítés, vagy az elektronikus visszaigazolás),
• a gépjármű üzembentartója vagy tulajdonosa által aláírt meghatalmazás (ha nem ő jár el),
• cég esetén cégkivonat és aláírási címpéldány.
• Levélben történő visszaváltáskor a fentieken túl meg kell adni a bankszámlaszámot is, amire a NÚSZ Zrt. visszautalhatja az e-matrica árát.

További változások

Országszerte több szakaszt érintettek az átminősítések, így utazás előtt hasznos tájékozódni. Idén január 01-ével díjkötelessé vált például az M30-as Miskolc és Tornyosnémeti között, ingyenes maradt azonban ugyanitt az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakasza.

Február 18-ától ingyenessé vált − a Jász-Nagykun-Szolnok megyei útszakaszon túl − az M76-os autóút Balatonszentgyörgyöt és Keszthellyel és Fenékpusztával összekötő szakasza.

Komárom-Esztergom megyében szintén érdemes odafigyelni e-matrica vásárlás előtt. Itt az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes.

A díjkategóriákban nincs változás

A különböző járműkategóriákhoz rendelt díjkategóriák változatlanok maradtak. A D1 kategóriába a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, maximálisan 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi, valamint annak vontatmánya tartozik, míg a D1M a motorkerékpárokat jelöli. A D2 kategória összesít minden olyan gépkocsit, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles járműnek. A B2 autóbuszt, az U pedig utánfutót, vagyis a D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsit jelent.

Címkék: autópályamatrica

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.