Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Január 25. 08:50, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Választás - 34-re emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma

Választás - 34-re emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma

Újabb nyolc jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 34-re emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma.

Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 22 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül négyet.

A testület hétfői ülésén további öt pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Le az Adók 75%-ával Párt; Zöldek Pártja; Szabad Magyar Demokratikus Párt; Zöldek, a Normális Emberek Pártja, valamint a Normális Élet Pártja.

Nyilvántartásba vették továbbá az Országos Szlovén Önkormányzatot, az Ukrán Országos Önkormányzatot és a Szerb Országos Önkormányzatot.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön a nemzetiségi lista állításáról és szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben