Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 16. 12:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Űrszemét miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás pályájának módosítását

Űrszemét miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás pályájának módosítását

Kozmikus űrszemét - egy amerikai hordozórakéta űrben keringő darabja - okozta ütközésveszély miatt elhalasztották a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának tervezett módosítását - jelentette be az orosz irányító központ csütörtökön.

A Progressz-M22M-es orosz teherűrhajó későbbi fogadásához szükséges pályakorrekciót a NASA kérésére áttették szombatra. A Progressz a tervek szerint február 5-én indul majd Bajkonurról a Nemzetközi Űrállomásra.
A hivatalos amerikai katalógusban 10 257-es számmal jelzett űrszemét az 1977 júliusában felbocsátott amerikai Delta-1 hordozórakéta legfelső fokozatának egy darabja. Annak idején a japán Himavari nevű műholdat állították Föld körüli pályára a rakétával.
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tájékoztatása szerint 2013 októberében több mint 800 olyan tárgy keringett 415-420 kilométeres magasságban az űrben, amely a Nemzetközi Űrállomást veszélyeztetheti. Kiépítésének kezdete, 1988 novembere óta 60 százalékkal nőtt azoknak az objektumoknak a száma, amelyek keresztezhetik az ISS útját. Ezek körülbelül 10 százaléka működő és már úgymond kiszolgált űreszköz, körülbelül egyharmada rakétahordozók legfelső fokozata, a többi pedig úgynevezett űrszemét. Ez utóbbiaknak a súlya néhány tíz grammtól több tonnáig terjedhet és bármelyik komoly kárt okozhat a Nemzetközi Űrállomásban.
A NASA közlése szerint az ISS-nek a működésének kezdete óta eltelt 15 év alatt 16 elkerülő manővert kellett végrehajtania veszélyes űrtárgyak miatt. A tavalyi év rekord volt ebben, mivel négyszer kellett ilyen műveletet végrehajtani.
A 15 év során három alkalommal az űrkarambol veszélye meglehetősen hirtelen volt, ezért az űrállomás legénységének a Szojuz űrhajókba kellett átvonulniuk, felkészülve arra, hogy összeütközés esetén leváljanak a Nemzetközi Űrállomásról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.