Városlista
2020. január 19, vasárnap - Sára

Hírek

2010. Január 15. 09:07, péntek | Helyi
Forrás: Deol

Új utcanevek

Új utcanevek

Többek között a Molnár, az Ostoros és a Kürtös utca is „felkéredzkedik” Debrecen város térképére.

A csütörtöki tanácskozáson a cívisváros idei költségvetésének elfogadása után a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendeletet módosította a képviselő-testület. Eszerint a kiegészítő lakásfenntartási támogatásra vonatkozó rendelkezések február 1-jén hatályukat vesztik, ugyanakkor az átmeneti segély megállapítása iránti kérelmet (a kelengyetámogatás kivételével) formanyomtatványon kell benyújtani a szociális osztályhoz. Ehhez csatolni kell minden olyan okiratot (kórházi zárójelentést, orvosi igazolást, hatósági határozatot, stb.), amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetet.

Foglalkozott a plénum a Dehusz Kft. idei és jövő évi közmunkaprogramjainak pályázati támogatásával is. A projekt azt szolgálja, hogy öt hónapra munkalehetőséget teremtsen a regisztrált álláskeresők (köztük a legalább 50%-ban rendelkezésre állási támogatásra jogosultak) számára úgy, hogy értékteremtő munkájukat önkormányzati vagy kistérségi célok érdekében végezzék. A foglalkoztatásra igényelhető támogatás a 80 emberre - öt hónapra - 52 millió Ft.

Téma volt Debrecen és Nagyszalonta közös pályázata is, melyet szintén támogattak a képviselők. Az együttműködés célja: a két város közötti kulturális turizmus lehetőségeinek feltárása, közös kulturális turisztikai termék kialakítása, partnerségépítés a turisztikai szolgáltatók körében, valamint a határ menti kapcsolatok erősítése, bővítése. Mindez a debreceni önkormányzattól 4,1 millió Ft önrészt igényel.

A kezdeményezés előterjesztése kapcsán Horkay György (KDNP) sérelmezte, hogy az anyagban hemzsegnek az ismeretlen idegen kifejezések. Varga Zoltán (MSZP) pedig - már a város tavalyi külkapcsolatait összegző tájékoztatás kapcsán - ismét a polgármester közelmúltbeli, Dubaiban tett útjának mikéntjét firtatta. A sajtóban már korábban is megjelent „adok-kapok" ezúttal is hosszas és személyeskedésektől sem mentes polemizálást váltott ki Varga Zoltán és Kósa Lajos között.

A fentiek mellett közterületek elnevezéséről is döntött a közgyűlés. A támogatást kapott javaslat szerint a Kertvárosban a 19365/5, a 19365/27, a 19365/12 és a 19365/23 helyrajzi számú közterület neve Gyires Béla utca lesz, míg a Pércsikertben az 1092/2 hrsz-ú közterület a Molnár utca, Ondódon pedig a 64026 hrsz-ú közterület az Ostoros utca nevet kapja. A Libakertben a 7689/30 hrsz-ú közterület neve (a Görbe utca folytatásaként): Görbe utca. Ugyanakkor a Nagy Mihály-kertben a 0410/45 hrsz-ú közterületet Szikgáti útra keresztelik, míg a Hatvan utcai kertben található, 18701/4 hrsz-ú közterület kelet-nyugati irányú szakaszát (Nyitra utcáról) Ipoly utcára. A Postakertben lévő, 15197 hrsz-ú közterület neve (Sesztina helyett) Kürtös utca lehet.

Lemondott tisztségéről Herboly Domonkos, a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Kodály Kórus vezetője. A szakember december 31-ig irányíthatta volna a társulatokat, ám ezt a feladatot már csak február végéig akarja teljesíteni. Közalkalmazotti jogviszonya közös megegyezéssel szűnik meg. Az érintettnek megszületett a második gyermeke, a fővárosban él a családja, s egy ottani színházban kapott gazdasági igazgatói állást - ezek miatt döntött a távozása mellett, amelyet elfogadott a grémium.

A képviselő-testület a közgyűlés végén a DMJV Idősek Háza igazgatójának kinevezéséről döntött. A tisztséget Kmetty Béláné töltheti be.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 19. 10:47, vasárnap | Belföld

Holtestet találtak a tűzoltók egy kiégett kazánházban Makón

Egy férfi holttestét találták meg egy kiégett kazánházban a tűzoltók szombaton Makón - tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

2020. Január 19. 09:45, vasárnap | Sport

Gálamérkőzésen lett csoportelső férfi vízilabda válogatottunk

A házigazda magyar válogatott 26-0-ra legyőzte a máltai csapatot,

2020. Január 19. 08:21, vasárnap | Belföld

A válság előtti szinthez közelít az autókereslet

Véget ért a "hét szűk esztendő" az autóiparban, az eladások a válság előtti szinthez közelítenek - mondta Várkonyi Gábor autóipari szakújságíró szombat reggel az M1 csatornán.

2020. Január 19. 07:12, vasárnap | Belföld

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül,