Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új módszerrel kezelnék a pikkelysömört

Új módszerrel kezelnék a pikkelysömört

A pikkelysömört egy olyan vegyülettel lehetne kezelni, amely a sejtekben lévő miR-21 nevű mikro RNS-t blokkolja - mutatott rá egy állatokon végzet kísérleti tanulmány, amelynek eredményéről a Fox News számol be.

A pikkelysömör egy autoimmun betegség, amelynek során az immunrendszer megtámadja a test saját szöveteit, az egyik leggyakoribb bőrbetegség világszerte, s a lakosság mintegy 3 százalékát érinti. A kutatók az új vizsgálat keretében azt találták, hogy a mikro RNS nevű genetikai anyag blokkolásával csökkent a pikkelysömörös egereknél a gyulladás mértéke.

Bár a betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, gyanítják, hogy genetikai és környezeti tényezők is közrejátszanak. Viszkető kiütésekkel jár a bőrön és a fejbőrön is, súlyos esetben az egész testet beborítja. Akkor alakul ki, amikor az immunrendszer megtámadja a bőrsejteket, aminek révén azok a normálisnál jóval gyorsabban szaporodnak.

A kísérlet keretében a miR-21 nevű mikro-RNS működését blokkolták, s ennek eredményeképpen csökkent a pikkelysömör által okozott gyulladás. Korábbi vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a pikkelysömörrel küzdőknél megemelkedett a miR-21 szintje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár