Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tűzifa: támogatás lenne, igénylés nincs

Tűzifa: támogatás lenne, igénylés nincs

Bár a kormány idén megduplázta a szociális tűzifára szánt állami támogatást, hogy egyetlen mélyszegénységben élő család se fagyoskodjon télen, a jogosult önkormányzatok csaknem 40 százaléka egyetlen fillér támogatást sem kért. Az igénylést elmulasztók között szép számmal vannak súlyosan hátrányos helyzetű kistelepülések. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó polgármesterek szerint tűzifa van, de azért meg kell dolgozni, az ingyen összeaprított, házhoz szállított fát ugyanis sokan eladják.

A tavalyi egymilliárd után idén a kormány kétmilliárd forintot különített el szociális tűzifa-támogatásra, hogy azok a mélyszegénységben élő családok is tüzelőanyaghoz jussanak, amelyeknek erre nem telik. A szociális intézkedés jelentős mértékben csökkentheti az olyan kihűléses halálesetek számát, amelyekben az érintettek saját, fűtetlen lakásukban fagynak meg. Az októberben megjelent, a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásáról szóló belügyminisztériumi rendelet szerint valamennyi, ötezer lakos alatti település jogosult volt a szociális tűzifa-támogatásra. A települések vezetői október 15-ig nyújthatták be igényüket. A rendelet az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települési önkormányzatoknak – fafajtától függően – nettó 7300–13 000 forintos támogatást biztosít erdei köbméterenként.

Esetükben a támogatás felhasználásának feltétele az volt, hogy az önkormányzat köbméterenként 700– 1000 forint önrészt biztosítson. Azoknak a kistelepüléseknek, amelyek nem számítanak a súlyosan hátrányos helyzetű kategóriába, fafajtától függően 1200–2000 forint önrész megfizetését kellett vállalniuk, cserébe köbméterenként 6800-12 000 forintos támogatásban részesülnek. A pályázat kapcsán a Belügyminisztérium azt közölte: 2872 önkormányzat volt jogosult a támogatásra, de ebből csak 1760 nyújtotta be támogatási igényét. A kétmilliárd forintos keretet felhasználták, vagyis aki pályázott, jól járt, hiszen több tűzifa-támogatás jutott neki.

Az eredmény szerint a kistelepülések csaknem negyven százaléka, 1112 önkormányzat nem pályázott a helyi rászorulók megsegítésére. Az érintett települések között több száz olyan is van, amely gazdasági fejlettsége jó, így akár saját forrásból is megoldhatják a problémát, ugyanakkor sok olyan súlyos helyzetben lévő település sem pályázott, ahol komoly gondot jelent a mélyszegénység.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár