Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Május 16. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: nemzetisport.hu

Tomori: A kupát Kenyában is jó megnyerni

Tomori: A kupát Kenyában is jó megnyerni

Tomori Zsuzsanna kulcsszerepet vállalt a Ferencváros női kézilabdacsapatának KEK-címvédésében, és bár ismét idegenben kellett megvívniuk a visszavágót, ha azon múlik, akár Kenyába is elutaznának a kupáért.

A válogatott átlövő szerint lelkileg előnyben vannak a Győri ETO elleni döntőben.

– Már-már szokatlannak hatott a pókerarca Viborgban. Hogyan sikerült ennyire higgadtnak maradnia?
– Az első meccsen túlságosan sokat foglalkoztam, foglalkoztunk a bírókkal. Megbeszéltük, hogy ezen változtatunk, és csak egymásra figyelünk. Az elképzelés már az első félidőben bejött, a dánok kezdtek aggódni, az ő edzőjük borult ki először, ami nem is csoda, hiszen öt kettes vezetésük után csináltunk egy kilenc egyes sorozatot. Míg az első mérkőzésen inkább az egyénieskedés jellemzett bennünket, a visszavágón igazi csapatként működtünk.

– S ennek a csapatnak ön az egyik vezére.
– Nagyon büszke voltam a lányokra. Amikor a dánok feljöttek, akkor sem omlottunk össze, fel sem vetődött bennünk, hogy kikaphatunk. A végjáték nem a miénk volt, de mindenki hozzá tudta tenni a magáét. Szádvári Krisztina ötven percig a padon ült, aztán bejött, és lőtt két fontos gólt, Szamoránsky Piri nagyon jó volt beállóban, Kovacsicz Móni a szélen, Pastrovics Meli pedig a legjobbkor fogott hetest. Szucsánszki Zitát már régóta szerettem volna látni ilyen jól játszani, csapatkapitányhoz méltó volt a teljesítménye.

– A KEK-trófeát már-már kisajátították. Mi lehet a következő lépés?
– Háromezer viborgi szurkoló szeme láttára szereztük meg ismét a kupát, megint igazoltuk, hogy fel tudjuk venni a versenyt a legjobb európai csapatokkal is. Igaz, hogy nem vagyunk világsztárok, de csapatként sok mindent összehozhatunk. Ha még jön hozzánk egy-két ember, akkor – remélem – a Bajnokok Ligájában is szép eredményeket érhetünk el. A legjobb tizenhat közé jutás már az lenne.

– Elek Gábor szerint megvédeni sokkal nehezebb volt a trófeát, mint megszerezni. Egyetért?
– Tavaly könnyebb sorsolásunk volt, most mindenkit kihúztunk. Előbb végigjártuk egész Oroszországot, majd a döntőben a Viborggal kerültünk szembe. A sok utazás és a nagy csaták tartást adtak a csapatnak, megmutattuk, hogy két­-három hónapon keresztül is lehet csúcsformában játszani. Jövőre a BL miatt nehezebb dolgunk lesz, mert rá kell állni a szerda-szombat ritmusra, de ha így tudunk továbbra is pörögni, nem lesz gond.

– Ha már szerda-szombat. Szerdán jön a Győr elleni bajnoki döntő visszavágója. Úrrá tudnak lenni a fáradtságon?
– Keddtől már csak a Győr elleni meccsel foglalkozunk. Lelkileg mindenképpen előnyben vagyunk, hiszen akármennyire is elfáradtunk, kupával tértünk haza. Sajnálom, hogy nem sikerült a Győrnek is nyernie. Az a legrosszabb, hogy egy góllal maradtak le a trófeáról, mert ilyenkor azon gondolkodik az ember, mi lett volna, ha a huszadik perc környékén csak eggyel több gólt lő.

– Hét perccel a vége előtt önök sem álltak kupagyőzelemre Viborgban.
– A végén egyszer vezetett a Viborg, de utána jött egy ötperces időszak, amikor mindig tudtunk válaszolni, ha gólt lőttek. Így pedig a végén nem kellett megőrülnünk azért, hogy valahogy mindig egyenlítsünk.

– Azért felteszem, egyszer már jó lenne hazai pályán ünnepelni.
– Emlegettük a lányokkal, hogy egyszer jó lenne otthon is, de kiegyeztünk abban, hogyha esetleg megint nemzetközi kupadöntőt játszunk, inkább legyen a visszavágó idegenben, csak alakuljon ugyanígy a vége. Felőlem Kenyában is rendezhetik a második meccset, inkább utazunk két napot, csak a kupa legyen velünk!

MÉG EGY NAGY IGAZOLÁSSAL KÉSZÜLNEK A FRADINÁL
Nem készül külön a Győr elleni női kézilabda-bajnoki döntő második meccsére a KEK-diadal után a Fradi, külön prémium nem jár a kupagyőzelemért, s nem tudni még, kapnak-e büntetést a dániai szurkolói rendbontás miatt. Egy nagy igazolás lesz még a zöld-fehéreknél – nyilatkozta Kökény Bea a Digi Sport Reggeli Start című műsorában. Az ügyvezető álma jövőre a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé kerülni, Elek Gábor edzőt pedig hosszú évekre a kispadon marasztalnák.

„Magyar bajnokok nagyon rég voltunk, de az orosz bajnoki címet idén a KEK-sorozatban kivert három orosz ellenfél miatt nyugodtan a nyakunkba akaszthatták volna. Az oroszok BL-csapatai és a Viborg így együtt nehezebb KEK-sikert hozott a tavalyinál" – értékelt Kökény Bea.

Arra a kérdésre, kapnak-e prémiumot a játékosok a KEK-győzelemért, Kökény így válaszolt: „pluszpénz nem jár érte. Nálunk speciális helyzet van, a szerződésekben rögzítettük a prémiumot, amely idén a KEK-beli négy közé jutásért és a bajnoki ezüstért jár."

A keret változásáról azt mondta, „egy-két ember távozhat, az alapemberek azonban mindannyian maradnak. A végső döntések a jövő héten várhatók. Vérten Orsolya érkezése Győrből nem a vége az igazolásainknak, szeretnénk még egy kis meglepetést szerezni a szurkolóinknak. Egy nagy igazolásunk még lesz. Jövőre tovább emelkedik a költségvetésünk, amely fokozatosan, apránként nő, bár nem tudom, meddig tudjuk fokozni."

„Nem szálltunk el, úgy számolunk, hogy selejtezőt kell majd játszanunk a BL-ben. Célunk a csoportkörben az első három hely valamelyike. Titkos vágyam jövőre a BL-ben a nyolc közé jutás" - mondta a női kézisek ügyvezetője.

A Dániában tapasztalt fradista nézői rendbontások következményei is szóba kerültek: „nem tudjuk még, kapunk-e büntetést a drukkerek mindenkit félresöprő pályára rohanása miatt. A dán rendezők nem a Fradi-szurkolókra készültek, nem láttak még ilyesfajta lelkesedést, amikor félmeztelen rajongók zúdulnak be, nem tudtak vele mit kezdeni, ezért jöttek a rendőrök könnygázspray-vel. Csak ünnepelni akartak a fradisták, de ezt így a szabályzat sajnos nem engedi".

A Győr elleni bajnoki döntő esélyeiről az első vesztett meccs alapján Kökény azt gondolja: „mi lepődtünk meg Győrben a legjobban, hogy volt esélyünk az elején, aztán a végén Görbicz világklasszisa elintézett minket. Nehéz kérdés, ki jön ki jobban a két nemzetközi kupadöntőből. Mi felszabadultak vagyunk ugyan, ám aligha tudunk majd annyira koncentrálni már, mint az elmúlt meccseinken, kevesen is vagyunk. Biztosan nem tudunk fejben felkészülni erre a bajnoki döntős második összecsapásra, de akár még ez is kijöhet pozitívan. Ez számunkra »a lesz, ami lesz« kategóriája."

Kökény Bea az idei sikerek összetevőiről is beszélt: „tavaly óta rutinosabbak lettünk, a meghatározó játékosaink érettebbek, ez a kupagyőzelem fő oka. Beérett az együtt eltöltött másfél év, mióta Zácsik Szandra is csatlakozott a csapathoz. Nehéz megfogalmazni, mi a Fradi-szív, én húsz esztendeje vagyok fradista, én már értem. A lányok némelyike egy-két éve van velünk, kezdenek ráérezni a mi légkörünkre. Döntő fontosságú Elek Gábor edző lelkesedése: ő igazi fradista, én csak tanult fradista vagyok. Őt mindenki elfogadja, a tudása, pedagógiája is nagyon lényeges. Bízom benne, a lehetőségeink meglesznek arra, hogy nagyon sokáig ő üljön a kispadunkon, legalább olyan hosszú ideig, mint korábban Németh András, sőt akár annyit is, mint az édesapja, Elek Gyula."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.