Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. November 25. 14:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Többfelé ismét magas a légszennyezettség

Többfelé ismét magas a légszennyezettség

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön közzétett adatai szerint Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Kazincbarcikán és Putnokon veszélyes a levegőminőség.

Miskolc és Várpalota levegőjét egészségtelennek minősítették.

További tizenkét településen - köztük a fővárosban - kifogásolt a levegőminőség.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen, valamint a veszélyes minősítést.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ahol veszélyes a levegőminőség, ott azt tanácsolják, hogy a gyerekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: csütörtökön egy mediterrán ciklon hatására változékonyabbra fordul az időjárás, délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, beborul az ég, viszont csapadék az esti órákig nem valószínű. A délkeleti irányú szél nagy területen megélénkülhet, az Észak-Dunántúlon meg is erősödhet. A megerősödő légmozgás kedvezően befolyásolja a levegőminőséget, csak a szélvédettebb északkeleti völgyekben haladhatja meg a szálló por (PM10) mennyisége az egészségügyi határértéket.

Pénteken is marad a változékony, borult idő, a mediterrán ciklon kiterjedt csapadékrendszere vonul át az országon. A szél nagy területen lesz élénk, erős, így a levegőminőség már országszerte javulni fog.

A hétvégén csapadékos, szeles időre van kilátás, amelynek hatására várhatóan alacsony marad a légszennyező anyagok koncentrációja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.