Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Május 22. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: napi.hu

Többet dolgoztatná az orvosokat a kormány

Többet dolgoztatná az orvosokat a kormány

Ha a parlament is rábólint az orvosi munkaidőt, illetve a béremelést tartalmazó javaslatra, minden eddiginél több időt tölthetnek a korábbinál kevesebb pénzért a betegágyak mellett az orvosok - írja a keddi Népszabadság.

A munkáltatóknak példátlan szabadságot biztosít a tervezet az orvosok munkaidejének beosztására, így például a változó munkarendben dolgozó kórházak esetében a menedzsmentnek joga lenne a heti pihenőnapok kijelölésére.

Az érdekvédők szerint ez azt jelenti, hogy az orvos soha nem lehetne szombaton, vasárnap vagy egyéb munkaszüneti napon a családjával. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint ez ellehetetleníti családi-szociális kapcsolataikat.

A tervezet szerint, ha a kormányzat úgy ítéli meg, hogy valahol szakemberhiány miatt veszélyben az ellátás, akkor bármely egészségügyi dolgozó kirendelhető akár az ország másik végébe is. A kormányzatot képviselő Páva Hanna szavaiból kiderült, a szabályozás nem titkolt célja, hogy segítsen elkerülni az orvosi engedetlenségi mozgalmakat.

Indulatos vitát váltott ki az ülésen a szabályozás azon passzusa, amely szerint a munkaadók a napi 12 órás munkaidőt az orvosok esetében havonta kétszer 24 órára növelhetnék. Páva Hanna az ülésen azzal érvelt, hogy a módosítás a Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Rezidens Szövetség támogatásával került a tervezetbe.

Később a Népszabadságnak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke cáfolta, hogy támogatásukat adták volna a munkáltatók önkényes 24 órás munkavégzés elrendeléséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.