Városlista
2020. augusztus 15, szombat - Mária

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Több pozitív jel az irodapiacon

Több pozitív jel az irodapiacon

A magyar irodapiac teljesítménye 2011 első félévében a várakozásoknak megfelelően alakult.

„Minden téren stabilitás volt tapasztalható, miközben több pozitív jel is mutatkozott: a bérbeadások száma nőtt és az üresedési ráta is csökkenésnek indult, miközben az új átadások jelentősen megfogyatkoztak” – mondta a Colliers International irodapiaci jelentésével kapcsolatban Mazsaroff Kata, az ingatlan-tanácsadó ügynökség budapesti irodájának bérlőképviseleti vezetője.

A teljes modern irodaállomány mindössze 16 200 m2-el nőtt az év első hat hónapjában, két projekt átadásával. A piaci bérleti tranzakciók összértéke 163 700 m2-t tett ki, amely magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában volt, valamint időarányosan arra enged következtetni, hogy az éves érték is meghaladja majd a 2010-es eredményt. A tranzakciókon belül az új bérbeadások és a hosszabbítások együttesen mintegy 90 százalékot tettek ki (fele-fele arányban megosztva), míg a bővülések összege 17 000 m2 volt – ez utóbbi egy abszolút pozitív jel a piacnak.

Az újratárgyalások továbbra is nagy szerepet játszottak a bérbeadásokon belül, és az adatok azt mutatják, hogy az 5 000 m2 feletti irodaigényű nagy cégek még mindig inkább az újratárgyalás és hosszabbítás, mint a költözés mellett döntenek. Az első félévben ilyen ügylet volt például a Nokia Siemens és a Raiffeisen Bank szerződéseinek újratárgyalása, mely mindkét esetben több mint 10 000 m2-es ügylet volt.

Bár az üresedési ráta kis mértékben magasabb volt június végén, mint az elmúlt év végén, és ez 24,9 százalékot mutatott, a második negyedévben már csökkenés volt tapasztalható az első negyedévhez képest, és ez a trend várhatóan folytatódni fog a második félévben is.

A szakember elmondása szerint a fejlesztői fronton volt egy kis aktivitás az első félévben, mivel két régen várt Váci úti projekt – a Váci Greens és a Green House – építkezése megindult. Ez a budapesti alpiac továbbra is vonzó és sikeres, és az új fejlesztések is leginkább ide koncentrálódnak, miután a jó helyek szinte már elfogytak az itteni irodaházakban.

Új fejlemény, hogy megjelentek a piacon a bankok által kínált bérlemények. A pénzintézetek elkezdték feldolgozni a „rájuk szakadt” ingatlanvagyont és aktív tulajdonosi működést mutatnak, de inkább az eladás helyett a bérbeadásra koncentrálnak.

Pozitív hozadéka a válságnak, hogy a bérbeadók sokkal felkészültebbek, profibbak lettek a korábbiakhoz képest. Ugyanakkor, a bérbeadási folyamat sokkal hosszabb és precízebb lett a korábbiakhoz képest a bérlők lassabb és megfontoltabb döntéshozása miatt.

„A Colliers International tevékenységét tekintve, sikeresen vettünk részt a MOMentum irodaház bérbeadásaiban, az Avisnek nyújtunk tanácsadást és közreműködtünk a Marquard Media új, 1 000 m2-es irodába történő költözésében. A környezetbarát, zöld irodák már szinte piaci igénnyé váltak a bérlők részéről, így egy irodaház LEED vagy BREEAM besorolása már majdhogynem elvárt lett, mely követendő iránymutatás a fejlesztők számára. A Colliers is növelte szerepét ezen a téren, és tanácsadást nyújt fejlesztőknek csakúgy mint bérlőknek, mint például a Citibanknak.” – mondta Mazsaroff Kata.

A Colliers International előrejelzése szerint erős lesz a kereslet az irodapiacon az év hátralevő részében is. Négy projekt átadása várható csak a második félévben, 48 000 m2 összterülettel. A piaci felszívás várhatóan nőni fog, így az üresedési ráta is tovább csökkenhet az év végéig. A bérleti díjakban semmilyen komolyabb változásra nem az ingatlan-tanácsadó cég egyik piaci szegmensben sem, stagnálást jeleznek előre. Várhatóan az újratárgyalások továbbra is jelentős szerepet játszanak majd a piacon.

Kevés új projekt indítása várható, mivel a finanszírozó bankok továbbra is magas előbérleti szintet követelnek meg. A Colliers International szerint ez akár 2013-ig hatással lehet a piacra, ami egyúttal azt is jelenti, hogy addig fokozatosan csökkeni fog az üresedés.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: iroda

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 15. 10:40, szombat | Belföld

KETTŐS EMBERÖLÉS, KÉT GYANÚSÍTOTT

Szlovák-magyar nyomozócsoport közösen dolgozott azon, hogy a darabolós gyilkosság elkövetőit elfogják.

2020. Augusztus 15. 06:00, szombat | Belföld

Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció

Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adataiból.

2020. Augusztus 15. 05:00, szombat | Belföld

Az ország nagy részén zivatarokra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2020. Augusztus 15. 05:00, szombat | Belföld

Kettős gyilkossággal gyanúsítanak egy magyar és egy szlovák férfit

Előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsít a rendőrség egy 41 éves magyar és egy 42 éves szlovák férfit a Pilisszentivánnál talált testmaradványokkal összefüggésben