Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Augusztus 26. 13:55, péntek | Külföld
Forrás: mti.hu

Több mint 250 ezren vettek részt a 7. Kolozsvári Magyar Napok rendezvényein

Több mint 250 ezren vettek részt a 7. Kolozsvári Magyar Napok rendezvényein

A szervezők szerint több mint 250 ezren vettek részt a múlt héten tartott 7. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) rendezvényein, és ez 25 százalékos növekedést jelent a tavalyi rendezvénysorozat látogatottságához képest.

A szervezők értékelése szerint a nézettségi csúcsot a KMN három utolsó napjának az esti előadásai jelentették. A közönség száma minden nap meghaladta a 30 ezret, utolsó estére, az Omega koncertjére pedig megközelítette az 50 ezret. Az elmúlt pár évben nem volt példa ilyen nagymértékű növekedésre - jelentették ki a rendezvénysorozat szervezői.
A szervezők közölték: nem a látogatottság további növelése, hanem a rendezvény eredeti szellemiségének megőrzése a céljuk. A közlemény szerint a kolozsvári magyarok találkozási lehetőségének megteremtését, a közösségépítést, a magyar kultúrának a megismertetését a többségi lakossággal, valamint a nemzeti ünnep és a város "születésnapjának" a megünneplését tekintik továbbra is a legfontosabb céljuknak. Hozzátették azonban, hogy már most egyértelműen látszik: a következő időszak legnagyobb kihívása a helyszínek, a programok és a szolgáltatások bővíthetőségének az újragondolása lesz.
A szervezők megelégedetten nyugtázták, hogy Kolozsvár várossá nyilvánításának 700. évfordulóját a magyar napok keretében ünnepelte a város román és magyar lakossága. Úgy vélték: az évforduló valószínűleg teljesen elsikkadt volna, ha KMN rendezvénysorozata keretében nem fordítanak rá különös figyelmet.
A több mint 500 programból 90 gyermekeknek és családoknak szólt. Összesen 25 tárlatot nyitottak meg a KMN ideje alatt, 40 filmvetítésre és ugyanennyi sporttal kapcsolatos beszélgetésre, illetve sporttevékenységre, bajnokságra került sor. 37 könnyűzenei koncerttel és 13 hangversennyel várták a szervezők a zene szerelemeseit. Összesen 65 helyszínen 100 partnerszervezet, 120 szervező és 200 önkéntes biztosította a programok lebonyolítását.
Az egyhetes fesztivál költségvetésének mintegy negyedrészét fizették a magyarországi intézmények és hatóságok támogatásából. A költségek 18 százalékát a helyi és a megyei önkormányzat, 14 százalékát magyarországi cégek, 43 százalékát pedig romániai cégek biztosították.

Címkék: Kolozsvári, magyar, napok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni