Városlista
2020. augusztus 7, péntek - Ibolya

Hírek

2011. December 17. 14:18, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átlagosan 7,5 százalékkal emelkednek az autópálya díjak jövőre

Átlagosan 7,5 százalékkal emelkednek az autópálya díjak jövőre

Jövőre emelkednek az autópálya-használati díjak, ezzel együtt megszűnik a négynapos matrica. Több szomszédos vagy a régiónkban található államban jóval olcsóbb az éves vignetta ára, mint Magyarországon.

A környező országokban megvásárolható legrövidebb jogosultság Ausztriában – hasonlóan, mint nálunk 2012-ben – tíz nap, Szlovákiában és Szlovéniában pedig hét-hét nap. A 3,5 tonna alatti járművel igénybe vehető éves matrica árát hazánkban igen borsosan méri az Állami Autópálya-kezelő Zrt. Ára 42 980 forintra emelkedik jövőre – átlagosan 7,5 százalékkal nőnek a díjak 2011-hez képest –, Ausztriában pedig 26 440 forint. Míg a drágának számító Szlovéniában is 33 250 forintba kerül az éves matrica, Szlovákiában és Csehországban ehhez képest nevetségesen alacsony az éves úthasználat személygépkocsik esetében: az idén mindössze 17 ezer forint. A jövő évi díjakat utóbbi két államban még nem határozták meg, de várhatóan jelentősen nem emelkednek írja a Magyar Hírlap.

Általánosságban elmondható, hogy Ausztriában olcsóbb az úthasználat, mint nálunk, a szlovák és cseh díjak nagyjából egyezőek a miénkkel, Szlovénia viszont – az éves matricát nem számítva – drágának számít. Ott a hétnapos matricáért 5250 forintot kérnek az üzemeltetők jövőre, ezzel szemben nálunk a 2012. évi tíznapos ára 2975 forint, a havi pedig több mint a duplájába kerül: 10 500 forint az ára, nálunk pedig 4780 forint. A magyar autósoknak jövőre nagy érvágás lesz, hogy megszűnik a négynapos matrica, amiért jelenleg 1650 forintot kell fizetni. Néhány régiós országban, így Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban már használattal arányos díjat fizetnek az autósok 3,5 tonna feletti járművek esetében, így a többletbevételek miatt ez némi mozgásteret ad az üzemeltetőknek és az államoknak a matricaárak meghatározásakor.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: útdíj, Autópálya

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 06. 18:07, csütörtök | Belföld

Teljes hajózár lép életbe a Duna-átúszás idejére

Teljes hajózár lép életbe a Budapest Urban Games (BUG) keretében sorra kerülő Duna-átúszás idejére augusztus 29-én 9-től 14 óráig.

2020. Augusztus 06. 15:05, csütörtök | Belföld

Újra vádat emeltek a korábban kokainnal kereskedő asztalitenisz-edző ellen

Ismét kábítószer-kereskedelem miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy 46 éves férfi ellen, aki korábban, asztalitenisz-edzőként, kokain értékesített és emiatt el is ítélték

2020. Augusztus 06. 11:53, csütörtök | Belföld

Meghalt egy idős koronavírus-beteg, nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt egy idős, krónikus beteg, és harminchárommal, 4597-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

2020. Augusztus 06. 10:52, csütörtök | Belföld

Szombaton rendezik az orgonák éjszakáját

Templomok, terek és más különleges helyszínek adnak otthont országszerte az orgonák éjszakája rendezvénynek szombaton a Filharmónia Magyarország szervezésében.