Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Augusztus 27. 19:42, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Terhesség alatt kerülje a tonhalat

Terhesség alatt kerülje a tonhalat

Míg bizonyos halak fogyasztása egészséges, hiszen tele vannak sovány fehérjével és omega3 zsírsavval, addig más halak veszélyes összetevőket tartalmazhatnak. A terhes nőknek éppen ezért kerülniük kellene mindenféle tonhalat annak magas higanytartalma miatt - figyelmeztet egy új tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

A tonhal nagymértékű fogyasztása terhesség alatt veszélyeztetheti a magzat növekedését és fejlődését. Összehasonlításképpen míg egy konzerv tonhal 60 mikrogramnyi higanyt tartalmaz, addig egy adag lazac csupán 2-t, míg egy adag kardhal már 150 mikrogramnyi káros anyaggal van tele.

Mivel a higany megemésztése az emberi szervezet számára viszonylag könnyű, ezért terhesség alatt gond nélkül átjut a placentán és bekerül a baba szervezetébe. Éppen ezért a szakértők már azoknak a nőknek is tanácsolják a tonhalak fogyasztásának kerülését, akik még csak tervezik a teherbe esést.

A tonhal mellett kerülendő a már említett kardhal és a szintén magas higanytartalmú cápa, a makrélarák és a tükörhal fogyasztása. A halaktól azonban nem kell végleg búcsút inteni, bátran fogyasztható babavárás idején is a tilápia, a lazac, a garnélarák, a szardínia, a tintahal és az osztriga.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.