Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Január 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tényleg ösztönző lesz az ösztöndíj

Tényleg ösztönző lesz az ösztöndíj

Azzal, hogy a kormány döntése alapján bizonyos szakokon csak költségtérítéses formában lehet majd tanulni a jövőben, felértékelődik az ösztöndíjak jelentősége. Az intézményi juttatások segítségével azok a diákok is bekerülhetnek a fizetős szakokra, akik egyébként nem, vagy csak nagyon nehezen tudnák finanszírozni a képzést.

„Azok az intézmények, amelyek igazodva a piaci versenyhez,nemzetközi színvonalú ösztöndíjrendszert kínálnak, a jövőben is gazdaságosan működtethetik az államilag már nem finanszírozott, de a hallgatók körében továbbra is népszerű szakokat” – véli Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnökségi tagja.

Mitől versenyképes egy ösztöndíj?
A tandíj összege részben a képzés minőségét sugallja, nagymértékben hozzájárul a megfelelő színvonalú oktatás biztosításához, általában ezért gondolkodnak az intézmények a tandíjcsökkentés helyett ösztönző juttatásokban. A BKF rektora szerint egy ösztöndíjrendszer akkor igazságos és versenyképes, ha mindenkinek egyenlő esélye van valamilyen intézményi támogatást elnyerni, így nem elég a tanulmányi átlaghoz kötni, egyéb készségeket is érdemes figyelembe venni. Fontos, hogy a juttatás értékteremtésre ösztönözze a hallgatót, abból akár anyagilag, akár hosszú távon, egyéb módon profitálhasson.

„A felvételiző diákoknak érdemes alaposan utánajárniuk, hogy mely intézmény milyen ösztöndíj lehetőségekkel segíti hallgatóit. Különösen fontos ez a teljes egészében fizetőssé vált képzések tekintetében, hiszen így nem kell lemondani a költségtérítés miatt a választott szakról és más terület felé orientálódni” – hangsúlyozza Vass László. Kiemelte: a jelenlegi helyzetben kiemelt kérdés a bekerülő hallgatók támogatása, a BKF például előre meghatározott felvételi pontszám felett minden költségtérítéses képzésre felvett hallgatónak tandíjmentességet biztosít az első félévre.

Nemzetközi példák alapján
Külföldön is népszerű gyakorlat, hogy a tandíjak megfizetésében különböző ösztöndíjakkal, kedvezményekkel segítik a hallgatókat. Az Edinburgh-i Egyetemen akár teljes tandíjkedvezményben is részesülhetnek a diákok, a juttatás mértékét a háztartás jövedelme alapján számolják ki.Ha a felvételi sikeres, a hallgató tanulmányainak teljes idejére jár a megállapított ösztöndíj. A bécsi Webster Egyetem több különféle intézményi juttatást is kínál, ezek többnyire három egészes átlag felett járnak, a tandíj ötven százalékáig terjednek, kettő-négy évre adhatóak és megfelelő szintű angol nyelvtudáshoz kötöttek. A Virginai Egyetemen a tanulmányi átlag mellett az egyéb készségeket is figyelembe veszik, így jutalmazzák a hallgatói aktivitást, a sport, zene, művészet területén kiemelten tehetséges hallgatókat. Egyes esetekben külön interjún is részt kell venni az Ösztöndíj Bizottságnál. „A külföldi példákat megvizsgálva döntöttünk egy új ösztöndíjrendszer kidolgozása mellett, mellyel a tanulmányi eredmények mellett a kreativitást, közösségi munkát is támogatni kívánjuk” – összegez a rektor.

Címkék: ösztöndíj, kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.