Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Október 06. 12:07, csütörtök | PR

Téli gumi kisokos a kezdő autósoknak

Téli gumi kisokos a kezdő autósoknak

Általában eléggé unjuk már a tél és a hideg érkeztével a különféle téli gumi mintákról a cikkeket, azokat, amelyek emlékeztetnek és felhívják a figyelmet arra, hogy „itt a gumicsere ideje”.

Ha már évek óta autózgatunk, akkor tényleg unalmas lehet, főleg akkor, ha ezt már megszoktuk, ha ehhez már hozzászoktunk, ha ehhez teljes mértékben hozzákapcsoljuk az évi generált stb. De mi a helyzet azokkal, akik még csak frissen lettek autótulajdonosok, és eléggé el is vannak veszve, hogy mikor hol és mit kell csinálni a kocsival, mi a kötelező és mi az ajánlott stb.
Persze mindent megtanultunk az oktatáson, és a vizsgát is letettük, de azért valljuk be, néha nekünk is elkél egy figyelmeztetés, mi lehet akkor azokkal, akiknek most minden új? Segítünk: cikkünkben körbejárjuk a téli gumikat (gumicsere, négyévszakos vs. Téli gumi vs. Nyári gumi, mikor és miért kell a csere stb.).

Mikor és miért szükséges a gumicsere?

A gumicserét minden évben 2 alkalommal kell elvégezni, egyszer tavasszal és egyszerű ősszel – ez a nyári és a téli gumicsere. Ennek oka, hogy az időjárás változásával változik az aszfalt hőmérséklete is, amelyhez más-más gumi illik, más-más gumi lesz a megfelelő. A nyári útviszonyok főleg csapadékos és nagyon száraz utakat jelentenek, ahol elég magas az aszfalt hőmérséklete, a téli út pedig természetesen nagyon hideg és főleg csapadékos, ami már nem csak esőt jelent, hanem havat, jeget, ónos esőt (és minden átmenetét).
A téli guminak tehát nem csak a havas úton kell jól tapadnia, hanem inkább a csapadékos úton kell megfelelnie, a nyári guminak szintén esős időben kell jól szolgálnia az autót – akkor miért nem jó a téli gumi nyáron, és miért nem ajánlják a négyévszakos abroncsot? (Erre is mindjárt kitérünk.) A lényeg, hogy a gumicsere télen akkor szükséges, amikor 7 fok alá süllyed a napi átlaghőmérséklet, tavasszal pedig akkor, amikor az átlaghőmérséklet főleg 7 fok felett van.
Ez a hőmérséklet azért fontos, mert ez alatt a nyár gumi nem tapad eléggé, és kockázatossá válik a gumiabroncs használata, a téli gumi pedig ezen a hőmérsékleten felül túlságosan tapad, gyorsabban kopik, és hamarabb kell cserélni. Ettől még több ok is van, nézzük most ezeket.

Téli gumi vs. Nyári gumi – és mi a helyzet a négyévszakossal?

A gumiabroncsok között nem csak bordázatban és a lamellák kialakításában van különbség, hanem összetételben is, amely nagyban meghatározza, hogy egy gumiabroncs hogyan viselkedik a különféle útviszonyok között, amelyhez az időjárásnak van köze.
Mindkét gumiabroncs nagyon jól elvezeti a vizet, hiszen a négy évszak nagyon csapadékos, esős; a téli gumi azonban nagyon jól tapad a havas és a jeges úton is. Sőt, a téli gumi a száraz, ám hideg úton is jól tapad, mindezt a szilika-adaléknak köszönheti.
Mivel a nyári abroncs ilyet nem tartalmaz, így az a téli úton veszélyes. Ezt talán mindenki tudja, pontosan emiatt inkább elterjedtebb az, hogy téli gumival autózzák végig a négy évszakot. Ezzel az a probléma, hogy nagyon gyorsan tönkreteszik a téli gumit, ami a nyári használat után már a téli úton sem lesz elég biztonságos, arról pedig nem is beszélve, hogy sokkal hamarabb kell új téli gumit venni – mert nagyon gyorsan elkopik –, és sokkal több üzemanyagot is fogyasztunk így nyáron, mint amennyit egyébként fogyasztanánk egy nyári gumival – ez pedig sem a pénztárcánknak, sem a környezetnek nem előnyös.
A négyévszakos gumira sokan azt hiszik, hogy az minden tulajdonságot magában rejt, így válhat jóvá a téli és a nyári utakon is, ez azonban elég nagy tévedés. A négyévszakos gumi inkább átmeneti guminak számít mindkét évszakot tekintve, hiszen ez egy nyári gumi, amit kissé felturbóztak a tapadást tekintve.

Téli gumi télen

A cikkből talán mindenki számára kiderül, hogy miért is fontos a téli gumira váltani, hogy miért is kell a 7 fok felett/alatt cserélni, és hogy mire kell figyelni, amikor téli gumit vásárolunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.