Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 27. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Társasozzunk, megmondom, ki vagy!

Társasozzunk, megmondom, ki vagy!

A sok okos kütyü ellenére egyre népszerűbbek a társasjátékok: kínálatban nincs hiány, a piacon számtalan korszerű és ötletes típus jelent meg. Ezeket ismerteti és népszerűsíti a Magyar Társasjátékos Egyesület. A társasok nem csak szórakoztatnak, de tanítanak, játék közben megismerhetjük magunkat és partnereinket is, mondta Farkas Gábor, az egyesület elnöke és Paulik Tamás szervező a Rádió Orientnek.

A Catannal kezdődött

Az új típusú társasjátékok megjelenése a '90-es évekre tehető. Az első, világszinten ismertté vált társas a Catan telepesei volt, ami magával hozta az egyre összetettebb, tényleges gondolkodást megkívánó játékrendszerek terjedését- beszélt a kezdetekről röviden Farkas Gábor egyesületi elnök. Mint hozzátette, az MTE minden lehetőséget megragad, hogy ismertesse és népszerűsítse ezt a játékformát: országszerte rendszeres és alkalmanként megrendezett klubokkal kívánják fellendíteni a hazai társasjátékos életet. „Évek óta jelen vagyunk a kapolcsi Művészetek Völgyében is, s a fesztivál teljes időtartama alatt biztosítunk játszási lehetőséget a látogatóknak” - hívta fel a figyelmet Paulik Tamás, szervező.

Díjazzák a minőséget

Nem mindegy, milyen minőségű játék kerül az ebédlőasztalra: az egyesület rangsorolja a bolti kínálatot, és Magyar Társasjátékdíj címmel jutalmazza a legjobb magyar nyelvű, családoknak szóló társasokat. Paulik Tamás elmondta, olyan rendszereket keresnek, amelyeknek szabályai viszonylag egyszerűek, így mindenki számára érthetők, viszont annyi új lehetőséget nyújtanak, hogy évek múlva is élvezhetőek maradnak. Az is fontos, hogy egy-egy játék belátható időn belül véget érjen, vagyis 1-1,5 óránál ne tartson tovább. További feltétel, hogy a játéknak legyen magyar nyelvű változata, nem jöhet szóba olyan, amelynek belső elemei idegen nyelven vannak. A díjat eddig négyszer osztották ki: a Dixit, a Mamutvadász, a Finca és a Santiago de Cuba nyerte el az elismerést.

Nemcsak veszteni, győzni is tudni kell

„Játék közben sok minden kiderül az emberről, ezért pszichológussal ne játsszunk” - tréfálkozott a rádiónknak nyilatkozó szervező. A társasok nemcsak gondolkodásra, hanem tervezésre, interakciókra, kereskedésre késztetnek, így a másokkal való játék során önkéntelenül is személyiségfejlődésen mennek át a résztvevők. „Alkudoznom kell a másikkal, befolyásolhatom cselekedeteimmel a másik játékát, így folyamatosan alkalmazkodni kell az új szituációkhoz” - hozta fel példaként Paulik Tamás.

Farkas Gábor hozzátette, a személyiségfejlődés része, hogy megtanuljunk nemcsak veszteni, de nyerni is, mégpedig úgy, hogy azzal egyik játékos se alázza meg a másikat. A játéknak tehát elsősorban élménynek, szórakozásnak kell lennie - és fontos az is, hogy a szabálytanulással, gyakorlással belefektetett energiamennyiség tényleg megtérüljön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.