Hírek
2012. Július 31. 10:54, kedd |
Helyi
Forrás: DE OEC
Tankonyha a DE OEC-ben

KÉP: HAON
Tankonyha-oktatóterem létesült, hazánkban elsőként a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetében, ahol a Dietetikai Szolgálat munkatársai vezetésével nemcsak a hallgatók és az egészségügyi szakemberek, hanem a betegek is megismerhetik a gyógyító-megelőző, egészséges táplálkozás gyakorlati módszereit.
A szív- és érrendszeri betegségekkel, az elhízással, a daganatos betegségekkel, a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteink, a gyógyító-megelőző tevékenységek színvonala sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. Ismert tény, hogy az elsődleges és másodlagos megelőzés egyik kulcsfontosságú komponense az egészséges életvitel és táplálkozás. Ennek a felismerése és tudatosítása alapvető a betegek számára. A betegoktatás hagyományos módszereinek igen jó kiegészítő eszköze a tankonyha, ahol a szakemberek nemcsak a konyhatechnológia fortélyaiba avatják be a betegeket, de a korszerű oktatási eszközöknek, és programoknak köszönhetően szervezetük aktuális tápanyag-ellátásáról is képet kaphatnak. A csoportfoglakozások során javul a betegek együttműködési készsége, azaz a magatartásuk egyre inkább egybeesik az adekvát terápiás elvárásokkal. A betegek a gyakorlatban is kipróbálhatják az elméletben ismertetett egészséges recepteket, megismerhetik a számukra még ismeretlen új konyhatechnológiákat, a különböző ízű és jótékony hatású fűszereket, és esetenként a speciális alapanyagok felhasználhatóságának módjait. A betegeken kívül a családtagok is bevonhatóak, ezáltal még az elsődleges prevenciót is segíthetjük a családon belül – tájékoztatott Szalayné Kónya Zsuzsa a Dietetikai Szolgálat vezetője.
A Tankonyha-oktatóterem nemcsak a gyógyulók, hanem a gyógyítók számára is lehetőséget ad a korszerű táplálkozástudományi ismeretek elsajátítására, illetve elmélyítésére. A korszerű ételkészítési gyakorlat beépül az általános orvosképzésben részt vevő hallgatók tanrendjébe, így később, gyakorló orvosként az egyes betegségek gyógyítása során tudatosan törekednek arra, hogy a betegek táplálkozásának megváltoztatása a terápia szerves részét képezze. A Táplálkozástudományi MSc képzés tanrendjében szereplő gyakorlati dietetika tantárgy magas szintű elsajátításához szintén kiváló lehetőséget biztosítanak a Tankonyha-oktatóteremben szerzett tapasztalatok.
A Tankonyha szakmai felügyeletét ellátó Dietetikai Szolgálat dietetikusai mindvégig segítséget nyújtanak a foglalkozások során a nyersanyagok és az élelmiszerek minőségi válogatásában, a megfelelő konyhatechnológiai eljárások megválasztásában, az igény szerinti étrendek összeállításában és az étrendi napló vezetésében. A tanácsadást kiegészítve, élelmiszer bemutatókat, kóstolókat, tankonyhai foglalkozásokat szerveznek, ahol a fogyasztásra javasolt nyersanyagokat, valamint a megfelelő ételkészítési technikákat mutatják be.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 14. 16:07, hétfő | PR
Kertészeti munkát nyert a Jánosik Kft. a Kazinczy Emlékparkban
Ismét megbízást kapott a Jánosik és Társai Kft. a sátoraljaújhelyi Kazinczy Emlékpark területén, a park gondozási munkálatainak ellátására, egy újabb, nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként.
2025. Július 14. 07:57, hétfő | Sport
Wimbledon - Sinner a férfi bajnok
A világelső Jannik Sinner nyerte meg a férfi egyest a wimbledoni teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben szetthátrányból fordítva, négy játszmában legyőzte a címvédő Carlos Alcarazt.
2025. Július 14. 07:53, hétfő | Bulvár
Az Adriai-tenger egyik legrégebbi hajóroncsát fedezték fel Horvátországban
Vis szigetén, Komiza partjainál, 30-50 méteres mélységben fedezték fel az Adriai-tenger egyik legrégebbi hajóroncsát, egy görög kereskedelmi hajót a Kr. e. IV. századból - írta a Jutarnji List című napilap vasárnap.