Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 19. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Talicskával hozzák a kérelmeket” – munkában a Gyermekmentő Szolgálat

„Talicskával hozzák a kérelmeket” – munkában a Gyermekmentő Szolgálat

Az elmúlt években közel 1,2 milliárdot költött rászoruló gyerekekre a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A civil csoport egészségügyi szűrésekkel, élelmezési programmal, lovasterápiával, biztonságos netezésre tanító képzésekkel segíti a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegét. A Rádió Orient műsorában Edvi Péter alapító elnök mutatta be a szervezet színes tevékenységi körét.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ötlete akkor született meg, amikor Edvi Péter és társasága az erdélyi Csegődön járt, és szembesültek a helyi szegénysorú gyerekek mindennapjaival, életük kilátástalanságával. A látottak hatására 1990 tavaszán született meg az többtagú intézményrendszer, először Németországban, majd Magyarországon és Romániában is. A civil kezdeményezés az évek alatt gyermek szakorvosi rendelővel és fejlesztő intézettel, valamint Fóton lovasterápia központtal is gazdagodott. Pécsett és Pápán informatikai és oktatási központok segítik a Szolgálat működését, de a szervezet életében a mai napig az önkéntesek játsszák a legnagyobb szerepet – tette hozzá Edvi.

A szervezet egyik legnagyobb, legfontosabb és legdrágább programja a gyerekek egészségügyi szűrése: Székelyudvarhelytől egészen a csángó magyarokig, közel 300 kilométeres körben vizsgálják meg a falvak lakóit. Szakemberek szűrik a gyerekeket, probléma esetén specialistával konzultálnak - súlyosabb esetben a megyei kórházakba, továbbá a magyarországi egészségügyi intézményekbe viszik a fiatalokat.

„A postás talicskával hozza nekünk a rászorulók kérelmeit” – érzékeltette a probléma nagyságát az alapító elnök. Bár a Szolgálat mindent megtesz, hogy segélykérések legalább töredékét teljesítse, forráshiány miatt az utóbbi években háttérbe szorult a gyermekélelmezési programjuk. Az életmentő műtétek előbb állnak a fontossági sorrendben – ezek azonban rengeteg pénzbe kerülnek, jócskán visszavágják a költségvetést.

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat lovasterápiás képzést is akkreditált – Magyarországon egyedülállóként. Az államilag elismert továbbképzés általában kétévente, gyógypedagógiai, gyógytornász, pszichológus és parasport tréner szakágakban indul el. A szolgálat fóti lovasterápia központja a gyermekek 70 százalékán tud segíteni, s a11 ezer forintos önköltség 75 százalékát támogatja a szervezet. Edvi elmondása szerint többek között autista, Down-kóros, és látássérült gyerekek is élnek a lehetőséggel. A fóti központban működik továbbá az élhető jövő park, amely az energiatakarékosságot, az egészséges étkezést és viselkedést, valamint az egészségügyi megelőzést állítja a középpontba.

A Nemzeti Gyermekmentő Szolgálat programjait a tagok hozzájárulásaiból, valamint szponzori támogatásból finanszírozza. Sose kértünk állami támogatást – hangsúlyozta Edvi, kiemelve, büdzséjük pénzbeli és tárgyi adományból, önerőből, illetve kétkezi munkából származik. „Az elmúlt években közel 1,2 milliárdot mozgattunk meg és költöttünk a gyerekekre. Sajnos ez az elmúlt évben megváltozott, drasztikusan visszaestek az adományok. Mindezek ellenére karácsonykor a szokásokhoz híven parlamenti ünnepléssel, családi rendezvénnyel és az Operaház kibérlésével készülünk” – ígérte a beszélgetés végén Edvi Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk