Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 06. 08:02, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó: Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással

Szijjártó: Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással

Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással, az amerikai vállalat működése önmagán túlmutató jelentőséggel bír hazánkban több szempontból is

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dunaharasztiban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. gyáravató ünnepségén azt közölte, hogy az amerikai tulajdonosi hátterű cég 8,7 milliárd forint értékben, 3000 négyzetméteren új egységét hozott létre, és ezzel 30 százalékkal bővül az üzem kapacitása, másodpercenként tíz palacknyi terméket állíthatnak elő. A projektet az állam 740 millió forinttal támogatta.

Rámutatott, hogy a Coca-Cola és Magyarország újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással, és ezért is kötött a kormány az első közt stratégiai együttműködési megállapodást az italgyártó vállalattal, amely hazánkból tizenhét országba exportál, az alapanyagok kétharmadát magyar forrásból vásárolva.

Beszédében először is az utóbbi évek nehézségeire emlékeztetett, és a kormányzati intézkedések, főleg a beruházások ösztönzését célzó támogatások sikerét méltatta, amelyek nyomán sikerült megelőzni a tömeges munkanélküliség kialakulását.

Kiemelte, hogy visszautasították a segélyalapú gazdaságpolitikához való visszatérést célzó "erőszakos kísérletet", s ehelyett a koronavírus-járvány alatt és az ukrajnai háború kitörését követően is robosztus beruházástámogatási programot hirdettek meg. Előbbi nyomán összesen 800 milliárd forint értékben, utóbbi keretében pedig 150 milliárd forintnyi értékben valósultak és valósulnak meg beruházások.

"Amíg a világgazdaság a fekete éveket próbálta átvészelni, addig a magyar gazdaság 2022-ben a valaha volt legjobb évét produkálta" - jelentette ki, felidézve a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordjának tavalyi megdöntését.

Leszögezte: mindez a beruházások folyamatos érkezésének köszönhető Magyarországon.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az amerikai vállalatok nélkül nem lehetett volna ezeket az eredményeket elérni. Arról tájékoztatott, hogy ezek a cégek ma a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly átlépte a nyolcmilliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött, ráadásul idén mintegy 11 százalékos bővülés nyomán újabb csúcsokra lehet készülni.

"Ráadásul a magyar-amerikai kapcsolatok legjobban működő terepe épp a gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés, ezért őszintén reméljük, hogy ezen folyamatosan javuló együttműködési szeletnek a hatása majd jótékonyan kiterjed az együttműködés valamennyi területére" - fogalmazott.

Békefi László a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója az MTI-nek küldött közleményben hangsúlyozta: a Coca-Cola HBC Csoporton belül elérhető legkorszerűbb gyártási technológiával a 21. század elvárásainak megfelelő gyártóbázist alakított ki Dunaharasztiban. A cég ezzel az újabb jelentős beruházással járulhat hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez.

A beruházásnak köszönhetően az ország legnagyobb üdítőitalgyártó vállalata újabb nagy lépést tett afelé, hogy a dunaharaszti üzem a Coca-Cola HBC vállalatcsoport vezető közép-európai gyártóbázisává válhasson - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk