Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Április 07. 09:34, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Számos időjárási rekord dőlt meg a tavasz első hónapjában

Számos időjárási rekord dőlt meg a tavasz első hónapjában

Számos időjárási rekord dőlt meg a tavasz első hónapjában. Ezzel együtt sem a hosszúra nyúlt tél, sem a március közepén tapasztalt zord téli időjárás nem példa nélküli eset - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére.

A meteorológiai szolgálat által az MTI-nek készített összeállításból az is kiderül, március második felében dőltek meg napi rekordok. Ebben a két hétben egymás követő napokon dőltek meg a napi hőmérsékleti minimumok, valamint a hóvastagsági rekordok, s jellemzően ebben az időszakban kellett riasztásokat, illetve figyelmeztetéseket kiadni a jelentős mennyiségű hó, illetve a hófúvás miatt.
Nagy Andrea, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati osztályának munkatársa közölte: a hónap középhőmérséklete 1,8 Celsius-fokkal maradt el a sokéves átlagtól, és a szolgálat 1901-től kezdődő méréseinek rangsorában csak a 27. leghidegebb volt az idei március. Az egész hónapra vonatkozó rekord nem született.
Ugyanakkor említésre méltónak nevezte, hogy az idei március legalacsonyabb minimumhőmérséklete alulmúlta az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét. A tél leghidegebb napja december 10-e volt, amikor Nyírlugoson mínusz 18,1 Celsius-fok volt. Ennél hidegebb volt március 17-én Vásárosnaményban, ott ugyanis mínusz 18,2 fokot mértek.
Az idei téli hóvastagsági rekord is megdőlt tavasszal, méghozzá március végén. A télen mért legnagyobb (88 centiméter) hóvastagságot február 24-én Kékestetőn mérték. Ez a rekord csaknem dőlt meg ugyancsak Kékestetőn, ahol március 30-án 106 centiméteres volt a hóréteg. Az eddig mért legnagyobb márciusi hóvastagság 128 centiméter, melyet 1970. március 8-9-én mértek - jegyezte meg Nagy Andrea.
Igen csapadékos hónap volt az idei március - tette hozzá az OMSZ munkatársa. Országos átlagban az 1971 és 2000 közötti mennyiség két és félszerese hullott. Idén márciusban Kékestetőn 17 napon havazott, és a hónap minden napján összefüggő hótakaró borította a talajt.
A meteorológiai szolgálat összeállításából kiderül: 1963 márciusában is sok hó esett. Az idei március utolsó napjaiban, 26. és 30. között mindennap 1963-as rekordok dőltek meg. Az ötből négy napon egyszerre két helyen, Kékestetőn és Bánkúton is nagyobb hó volt, mint ötven évvel azelőtt.
Március utolsó napján megdőlt egy 1996-ban rögzített rekord: harminc centiméterrel több hó volt, az új napi hóvastagsági rekord 88 centiméter lett.
Március 23. és 28. között a legalacsonyabb napi maximumhőmérsékleti rekordok dőltek meg. Ezeken a napokon napközben is rekordhideg volt. Március 26-án például Kékestetőn nem emelkedett mínusz 7 fok fölé a hőmérő higanyszála.
A meteorológiai szolgálat adatai szerint így a hosszúra elnyúlt tél nem példa nélküli eset. Nagy Andrea azt írta: ritka ugyan az ilyen havas és hideg március, de például 1962. március közepén is hasonlóan zord időjárási körülmények uralkodtak hazánkban. Akkor március 15-16-án az évszakhoz képest szokatlanul hideg volt, sok helyen volt havazás, hófúvás, s összefüggő hóréteg fedte az országot.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológiai és veszélyjelző osztályának vezetője, Fodor Zoltán tájékoztatása szerint idén márciusban 7 napon adtak ki a hófúvás miatt riasztást. Nagy mennyiségű havazás miatt az ország valamely megyéjében 6 napon volt érvényben figyelmeztetés.
Mindezek mellett Nagy Andrea, az éghajlati osztály munkatársa felidézte azt is, hogy bár a március második fele igen télies volt, jóval átlag alatti napi értékekkel, a hónap első felében egy átlagosnál melegebb időszak is volt: 8-án csaknem 11 fokos országos középhőmérsékletet regisztráltak, a sokévi átlag 4 fokkal szemben.

Címkék: időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.