Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 31. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Súlyos recesszió vár az EU összes tagállamára az olasz Európa-ügyi miniszter szerint

Súlyos recesszió vár az EU összes tagállamára az olasz Európa-ügyi miniszter szerint

A többnyire a pénzügyi piacot sújtó 2008-as válsággal szemben az új koronavírus-fertőzés következményei a teljes gazdaságon csapódnak le, és új kihívást jelentenek az Európai Unió számára

- hangoztatta Vincenzo Amendola olasz EU-ügyi miniszter, és súlyos recessziót jósolt az egész európai kontinens számára.

A nemzetközi sajtónak adott interjúban hétfőn Vincenzo Amendola az Európai Központi Bank (EKB) előrejelzéseire hivatkozva kijelentette, az egészségügyi vészhelyzet után "jelentős méretű" pénzügyi-gazdasági vészhelyzet várható.

Úgy vélte, nem a majdnem kizárólag a pénzügyi piacot érintő 2008-as forgatókönyv ismétlődik meg, a "mostani válság a valós gazdaságot sújtja, a kereslet és kínálat rendszerét, a vállalkozói világ egészét".

Súlyosbító tényezőnek nevezte, hogy a járvány hatása a gazdaság "teljes világméretű láncán" végigsöpör Kínától az Egyesült Államokig, nem kímélve az eddig erős gazdaságokat sem. Vincenzo Amendola azt mondta, "egy sem lesz az EU huszonhét tagállamából, amelyet nem ér majd el a recesszió". "Ez egy teljesen új és drámai helyzetet képez, melyhez nincsen használati útmutatás. Új kihívás, mellyel az unió tagjai csakis egységesen tudnak szembeszállni, nincsen nemzeti megoldás rá, csakis európai" - jelentette ki a római kormány tárca nélküli minisztere.

A baloldali Demokrata Párt (PD) kormányerő politikusa úgy vélte, az első lépés egy közös és koordinált adópolitika lehet, amelyet minél előbb aktiválni kell a vállalkozások támogatására.

"Európai szövetségről" beszélt, amellyel az EU egységesen tud fellépni a világpiacon a várhatóan jelentősen emelkedő munkanélküliséggel és készpénzhiánnyal szemben.



A többek között a római kormány által is szorgalmazott koronakötvény-kibocsátásról az ezt ellenző észak-európai országoknak azt üzente, az úgynevezett Eurobond "nem az egyes országokat terhelő államadósság megosztását célozza, mivel ezt minden tagállamnak továbbra magának kell rendeznie".

A koronakötvények "a recesszió közös kockázata elleni választ jelentik" - mondta Vincenzo Amendola. A recesszió az egyetlen, mellyel szemben nem léteznek földrajzi különbségek Európa déli és északi része között - tette hozzá.

Megjegyezte, a koronakötvényekről élénk vita zajlik, mint számos más javaslatról, de az érveket meg kell hallgatni, "semmit nem szabad azonnal lesöpörni az asztalról". Kifejtette, minden eszközt mérlegelni kell, mely hozzájárulhat az európai újjászületéshez.

"Nem lehet a 2008-as politikai magatartást követni több mint tíz év elteltével, ezek új idők és új hozzáállást sürgetnek" - jelentette ki Vincenzo Amendola. Úgy látta, az EU intézményei jelenleg lemaradtak saját európai polgáraik mögött, akik példát mutatnak az egymás iránti szolidaritásban. A megtelt északolasz kórházak intenzív osztályairól Németországba szállított betegeket említette, és a Lombardiába érkező albán orvoscsoportot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.