Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 09. 07:23, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Stagnál a magyar lakáspiaci kereslet

Stagnál a magyar lakáspiaci kereslet

Augusztusban a Duna House Tranzakciószám Becslés szerint országosan 7333 ingatlan adás-vétel történt, amely az idei év legkiemelkedőbb hónapja eddig.

Ennek oka egyrészt a szezonalitásban keresendő, hiszen a nyári hónapok közül a júliust terhelték leginkább a szabadságolások, így az ott kieső tranzakciókat kompenzálta a piac augusztusban. Ha a május-június hónapok 6700 körüli tranzakciószámával igazítjuk a szezonalitás okozta kilengést, akkor látható, hogy így is élénkült a piac.

A megélénkült piac és a Duna House folyamatos piaci részesedés-növekedése együttes hatásaként a cég történetétek legmagasabb adás-vételi tranzakciószámát bonyolította le 2011 augusztusban. Ez a rekord az ügyletek darabszámára értendő, bevételt tekintve az ingatlanpiac korábbi, jövedelmezőbb időszakában jobb eredmények is születtek.

Az év eddig leggyengébb júniusa után a kereslet visszaállt az idei szintre és augusztusban is tartja a júliusi 75 pontos értéket. Az idei évről eddig elmondható, hogy a kereslet azonos szinten stagnál, a tavalyi esés egyelőre nem folytatódik.

A 2011 augusztusi ingatlanárak erős eltéréseket mutatnak az előző hónaphoz képest, hiszen az átlagadatok szerint szinte mindenhol növekedés látható. Ha az augusztusi árakat nem a júliusi, hanem a júniusi adatokkal vetjük össze, akkor kiderül, hogy nem történt áremelkedés, inkább a júliusi hónapra volt jellemző egy időszaki mélyvölgy.

Az e havi (újonnan bevezetett) minőségi preferencia elemzés szerint a vevők kétharmada a magasabb minőséget kereste, ezen belül kicsivel nagyobb arányban Budapesten fogyott a kifejezetten jó minőségű lakás. Felújítandó lakást is a fővárosban vásároltak leginkább.

A kerületek iránti érdeklődés augusztusban szintén a júniusi hónaphoz volt inkább hasonló. A belvárosi kerületek iránti érdeklődés visszaállt a két hónappal ezelőtti szintre, mint ahogy a slágernek számító 13. kerület is kezdi visszaszerezni vezető helyét.

Ahogy múlt hónapban, így most is az látszik, hogy a fővárosi családi házak esetében kell a leginkább levinni az eladóknak az irányárat, hogy a vevők aztán egy picit még lejjebb alkudják. A panelek esetében az eladók sokkal reálisabban tudják az irányárat meghatározni, de könnyebb is a dolguk, hiszen típuslakásokról van szó. Összesítésben sem a budapesti, sem a vidéki értékek nem változtak.

Augusztus hónapban vizsgálták a lebonyolított tranzakciókban szereplő felek korát. Szembetűnő különbség, hogy míg vidéken a vevők fele került ki a 20-40 éves korosztályból, addig a fővárosban a kétharmada. Az elvárásokban és lehetőségekben is jelentős a különbség: vidéken átlagban a 40-50 évesek veszik a legnagyobb méretű és legdrágább ingatlanokat, míg Budapesten ugyanez a 10 évvel fiatalabbakra jellemző. Az eladókat tekintve már kevesebb az eltérés, országosan a 30-40 közöttiek teszik ki közel a felét a statisztikának. Itt érdekes megfigyelni, hogy a legnagyobb értékű ingatlanokat az 50 év feletti fővárosiak értékesítik.

A tranzakció paraméterek augusztusban szintén inkább hasonlítanak a júniushoz, mint az előző hónaphoz, így - miután ez már a sokadik hasonlatosság - kijelenthetjük, hogy a lakáspiac alakulásában a július egyelőre minden szempontból kivételes volt. Budán minden 10. vevő 40 millió Ft fölött költ ingatlanra, Pesten 100-ból, legfeljebb egyetlen. Vidéken továbbra is a 40-60 m2 közötti lakásokat választja a vevők fele, és több mint 60 százalékban 5-10 millió Forint között költ. Pest Megyében homogénebb a kép, 40-100 m2 között vásárolnak és árban is nagyobb a szórás.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt