Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 10. 23:13, kedd | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Román belpolitika - Antonescu: az ideiglenes mandátum idején kizárt az intézményvezetők cseréje

Román belpolitika - Antonescu: az ideiglenes mandátum idején kizárt az intézményvezetők cseréje

Crin Antonescu ideiglenes államfő kizártnak nevezte kedden a személyi változásokat azoknak az intézményeknek az élén, amelyek vezetőit az államfő nevezi ki.

Crin Antonescu ideiglenes államfőként tartott első sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: korábban más minőségben beszélt, amikor a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének leváltását szorgalmazta. Ideiglenes elnökként kizártnak tartja a személyi változást ezeknek az intézményeknek az élén.
Antonescu hozzátette, nem téveszti össze a választott államfői tisztséget az ideiglenessel, sem a mögötte álló tekintély, sem a legitimitás szempontjából. "A legfontosabb, hogy ebben az átmeneti időszakban megőrizzük az intézmények működőképességét, és biztosítsuk a stabilitást, még akkor is, ha okunk volna bírálni azok működését" - magyarázta.
Arra az újságírói kérdésre, hogy szándékában áll-e kegyelemben részesíteni Adrian Nastase volt miniszterelnököt, Antonescu azt mondta: senkit sem akar kegyelemben részesíteni ideiglenes mandátuma idején, ugyanis szerinte ez is olyan cselekmény, amelyhez teljes államfői legitimitás szükséges.
Antonescu azt mondta: garantálja az alkotmány betartását és az állam megfelelő működését. Hozzátette, a külföldi partnereket, az Európai Uniót és a NATO-t is szeretné megnyugtatni, hogy Románia tiszteletben tartja valamennyi szerződésben vállalt kötelezettségét.
A felfüggesztett államfő leváltása ügyében július 29-ére kiírt népszavazásról Antonescu megállapította, ez egy normális, demokratikus alkalom a népakarat kinyilvánítására.
"Egy olyan pillanatban vagyunk, amelyet sokan rendkívülinek tartanak. Szeretném elmondani minden érdekeltnek, itthon és külföldön, hogy Románia egy demokratikus jogállam, amelyben a jog és alkotmányosság normális módon érvényesül. Románia elnökét felfüggesztették tisztségéből: ez alkotmányos keretek között történt, amint azt az alkotmánybíróság tegnapi határozata is visszaigazolta" - mondta Antonescu.
Az ideiglenes államfő szerint Romániában nincs válsághelyzet: a választópolgárokra bízták a döntést egy politikai konfliktus ügyében, döntésüket pedig tiszteletben tartják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése