Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Július 06. 09:58, péntek | Belföld
Forrás: MTI | Leopold Györgyi írja: (MTI-Press)

Remény és realitás - Ugye kinövi?

Remény és realitás - Ugye kinövi?

Ugye, kinövi? - gyakran elhangzó kérdés szülők részéről, ha gyermeküknél olyan betegség vagy rendellenesség mutatkozik, ami azonnal nem gyógyítható, nem korrigálható. Jön is rá a válasz: Ugyan, majd kinövi... Kérdés és állítás. A kérdésben aggodalom és remény, az állításban inkább valami laza felületesség rejlik. Éppen ezért adódik a kérdés, vajon jogos és ésszerű-e ma, az orvostudomány, a gyermekgyógyászati diagnosztika és terápia fejlettsége mellett akár az egyik, akár a másik?

- A téma sokkal bonyolultabb, mint amilyennek tűnik, és annál is, hogy egy mondatban felelni lehessen a kérdésre - mondja Szabó András a II. számú Gyermekklinika professzor igazgatója. - A köznyelv valóban ismeri és előszeretettel alkalmazza a "majd kinövi" vagy "ugye, kinövi?" kifejezéseket, és mivel csecsemő és gyermekkorú páciensekről van szó, valóban szó szerint a növekedéssel, tehát a "méretváltozással" hozzák összefüggésbe a különféle kórok kinövési esélyeit. Csakhogy egyrészt nagy hiba az általánosítás, mert bár az orvostudomány, a szakirodalom ismer több "kinőhető" betegséget, a magyar nyelv árnyaltan, feltételesen fogalmazza meg, mikor csak lehetőségként, esélyként és semmiképpen nem biztos állításként, garanciaként "ígéri", hogy valóban ki is növi a gyerek a jelzett kórt. Vagyis mindenképpen kétesélyes dologról van szó: vagy kinövi, vagy nem.

Görcsös kapaszkodás

A professzor szerint ezeknek a betegségeknek a valóságban nem sok közük van a növekedéshez, sokkal inkább az idő az, ami ezekben az esetekben meghozza a gyógyulást. Ugyanis egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos krónikus betegségek esetében hosszabb időre van szükség a gyógyuláshoz.
A szülők görcsös kapaszkodása a kinőhetőségbe érthető, hiszen ha az orvos nyíltan megmondja, hogy azonnali segítséget nem tud nyújtani, akkor marad a türelem, a várakozás és a remény. Sok szülő azonban olyan betegségeket, egészségügyi rendellenességeket is hajlamos elhanyagolni, önkényesen ebbe a kategóriába sorolni, amelyek semmiképpen nem tartoznak a "kinőhetők" közé.
Magam hallottam például, hogy egy édesanya csak legyintett, amikor figyelmeztették, hogy kancsal kislányát szemészhez kellene vinni. "Ugyan, majd kinövi" - mondta, de ha nem, az sem baj, hiszen jól áll neki. Az ilyen vélekedés később sok problémát okozhat a felnövő gyermeknek. Az időben kért orvosi segítség vagy az irányított korrekció a legtöbb esetben sikeres, és nem teszi ki a szülő gyermekét oktalan gúnyolódásnak, későbbi, helyre nem hozható problémáknak.

Az idő jelentős faktor, de nem mindenható

- Vannak kinőhető betegségek, ezek sora nem is kevés - húzza alá Szabó András. - De minden esetben egyéni vizsgálat, elbírálás dönthet, hogy kell-e, érdemes-e várni, versenyt futni az idővel, vagy adódik más lehetőség is.
A kinőhető betegségek közül az egyik tipikus eset a csecsemőkori orrmanduláé, amelynek nagysága idővel megváltozik, jó esetben teljesen eltűnik, elsorvad. Tehát a nehéz légzéssel, szuszogással kísért kezdeti tünetek beavatkozás nélkül elmúlnak.
Általában a különféle allergiák, táplálékérzékenység, ekcéma, bőrkiütések bizonyos fajtái kerülnek "kinőhető" listára. A csecsemőkori asztma, a korai szívzörejek bizonyos fajtái, a vírus okozta krupp, bizonyos epilepszia fajták, a gyerekkori elhízás megszűnhet idővel, de ez nem azt jelenti, hogy nem is kell vele törődni. A kinőhető betegségek esetében is fontos olykor a gyógyszeres kezelés, az orvosi kontroll.
Az idő jelentős faktor, de nem mindenható. Amikor az orvos azt mondja, hogy bizonyos immunbetegségek is "lecsendesedhetnek", elmúlhatnak idővel, akkor ő maga is reménykedik, mert abban a pillanatban nem tud hathatós segítséget nyújtani.
A professzor szerint sok szülő tévesen ítéli meg a kinőhetőség reményt nyújtó esélyét. Ilyenkor az orvosnak fehéren-feketén meg kellene mondania, hogy a kinőhető betegségek körébe semmiképpen nem tartoznak a mentális kórok, a mozgásszervi degenerációk, a daganatos betegségek és sok egyéb olyan kór, amelyről a szülők azt szeretnék hinni.
A remény mindig fontos a gyógyításban, a gyógyulásban, de az oktalan, vak hit ártalmas, mert hasznos évek mennek el, miközben a korai felismerés és megfelelő terápia esetleg sokat javíthatna a beteg állapotán.
Mint minden betegség, a várhatóan valóban kinőhető is megköveteli a szülő, gyermek, orvos szoros együttműködését az idő, az évek múlása, a türelmes várakozás mellett.

Címkék: egészségügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.