Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 07. 16:32, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Rekordfényességű röntgenfelvillanás a Tejútrendszer középpontjában

Rekordfényességű röntgenfelvillanás a Tejútrendszer középpontjában

Rekordfényességű röntgenfelvillanást észleltek a Tejútrendszer középpontját uraló szupermasszív fekete lyuk, a Sagittarius A nevű objektum térségében amerikai és német csillagászok, a NASA röntgencsillagászati műholdja, a Chandra segítségével végzett megfigyelések közelebb vihetnek a fekete lyukak természetének és viselkedésének megértéséhez.

A kutatásról az Amerikai Asztronómiai Társaság Seattle-ben zajló közgyűlésén számoltak be a szakemberek.
Minden nagy galaxis, így a Tejútrendszer centrumát is egy-egy szupermasszív fekete lyuk uralja. A galaxisunk központjában elhelyezkedő képződmény, a Sagittarius A (Sgr A) tömege 4,5 milliószor múlja felül a Nap tömegét, az objektumot a Chandra röntgencsillagászati műhold 1999-es felbocsátása óta folyamatosan "szemmel tartják" az asztrofizikusok - olvasható a ScienceDaily és a PhysOrg hírportálokon.
Daryl Haggard, az amerikai Amherst College professzorának vezetésével dolgozó kutatócsoport a Chandra segítségével figyelte a 2011-ben a Tejútrendszerben felfedezett G2 jelű gázködöt is, hogy kiderítsék, "falatozik-e" belőle a fekete lyuk.
"A G2 jelű gázködben azonban nem észleltük a várt felvillanásokat, ahogy egyre közelebb került a fekete lyukhoz, viszont valami sokkal izgalmasabbat figyelhettünk meg" - magyarázta Daryl Haggard, akinek kutatócsoportja tavaly szeptemberben az Sgr A térségében a Tejútrendszer fekete lyukának átlagos kifényesedéseinél (fler) 400-szor fényesebb röntgenfelvillanást észlelt. Ez a megafler háromszor fényesebb volt, mint az eddigi rekordernek számító röntgenfelvillanás, amelyet 2012 elején regisztráltak. A korábbi második legfényesebb flert 2014. október 20-án észlelték a Chandra segítségével, amely kétszázszor volt fényesebb, mint a Sagittarius A által nyugalmi állapotban produkált röntgenfelvillanások.
A G2 jelű gázköd 2014 tavaszán volt a legközelebb a fekete lyukhoz, amikor "mindössze" 24 milliárd kilométer választotta el a képződménytől. A Chandra által észlelt röntgenfelvillanás viszont százszor közelebb volt a Sagittarius A-hoz, vagyis kevéssé valószínű, hogy a jelenségnek bármi köze is lenne a gázködhöz.
A kutatók az extrém fényes röntgenfelvillanásra két lehetséges magyarázatot dolgoztak ki. Az egyik elmélet szerint a fekete lyuk gravitációja nagyméretű aszteroidát szaggatott szét, amely túl közel merészkedett az objektumhoz. Ilyen esetben a keletkező törmelék felhevül és röntgensugárzást bocsát ki, mielőtt mindörökre eltűnne a fekete lyuk "feneketlen bendőjében". Előfordulhat azonban, hogy a jelenség a mágneses tér erővonalnyalábjainak "összekuszálódásával" függ össze. Ekkor a mágneses mező energiája mozgási energiává alakul át, a jelenséget hőképződés és a részecskék felgyorsulása kíséri, ami röntgenfelvillanást eredményez, ilyen mágneses flerek a Napban figyelhetők meg. A tudósok jelenleg nem tudják eldönteni, hogy melyik forgatókönyv helytálló, de reményeik szerint további megfigyelések révén sikerül megfejteni a rejtélyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során