Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Június 11. 14:29, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Reklámadó - L. Simon szerint a reklámadó nem médiaadó

Reklámadó - L. Simon szerint a reklámadó nem médiaadó

A reklámadóról szóló törvény nem az újságírók ellen szól, az Országgyűlés nem médiaadót vezetett be - mondta L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a reklámadó-javaslat parlamenti elfogadása után.

Az indítványt előterjesztő politikus szavai szerint a reklámadó - amely "senkit nem érhetett meglepetésként" - a kereskedelmi médiumok reklámbevételeit érinti, "függetlenül attól, hogy ezek (...) tevékenységükben, irányukban, hírműsoraikban közel állnak a kormánypártokhoz vagy sem".
A képviselő ugyanakkor nem zárta ki a reklámadó rendszerének későbbi esetleges "finomítását", de - mondta - "erre ráérünk visszatérni".
Szerinte egyébként a jogszabály a politikai újságírást sem veszélyezteti, mint fogalmazott, "az az érdekünk és az a célunk, hogy a véleménypluralizmus Magyarországon megmaradjon".
L. Simon László a törvényalkotási bizottság által benyújtott, a parlamentben elfogadott módosító indítványról kifejtette: ennek lényege, hogy a veszteséges médiaszolgáltatók átmenetileg leírhatják a reklámadóból a veszteségeik egy részét. Ám "ezt az irányt tartósan nem akarjuk fenntartani", mert a veszteséges médiavállalatokat sem lehet kivonni az adózók köréből - tette hozzá.
Azzal kapcsolatban, hogy ellenzéki szereplők ezt a módosítást lex TV2-ként, a csatorna érdekében hozott változtatásként emlegetik, a fideszes képviselő azt válaszolta: "a TV2-t sok mindennek nevezném, de kormányközeli médiumnak semmiképpen sem".
Azt nem tudta megmondani, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vajon miért szavazott nemmel a törvényalkotási bizottság módosító indítványára.
A Jobbik módosító javaslatát - amely arról szólt, hogy a reklámadóbevételt a lakossági internet-szolgáltatás ingyenessé tételére kellene fordítani - a Fidesz azért nem támogatta, mert jelenleg irreálisnak tartja - közölte L. Simon László. Jelezte ugyanakkor, egyetért azzal, hogy az ország versenyképessége érdekében előre kell lépni az internet-szolgáltatási piacon, mert "eléggé lemaradtunk".
A reklámadó miatti esetleges újságíró-elbocsátásokat firtató kérdésre úgy felelt: "ha a törvény hatására újságírók kerülnek utcára, akkor erre a kérdésre térjünk vissza".
A politikus az RTL Klub kérdéseire nem válaszolt, miután a csatorna riportere egyebek mellett azt vetette fel neki, hogy a testvére azzal vádolja, nehéz helyzetbe hozta őt egy öröklési üggyel kapcsolatban.
Egy másik kérdésre L. Simon László arról beszélt, nem tartja kizártnak, hogy a mostani kormányzati ciklusban hozzányúljanak "sajtóetikai" kérdésekhez, és megszüntessenek bizonyos médiaszabályozási "kiskapukat". Példaként a magyar zenei kvótát említette, valamint azt, hogy a hírműsorokban milyen arányban szerepelnek katasztrófa- és bulvárhírek. Szerinte a reklámhangerő kérdésére is vissza kell térni, mert - példázta - a hétvégén, amikor moziban volt a gyermekeivel, annyira hangos volt a reklám, hogy arra az időre be kellett fognia a nyolcéves lánya mindkét fülét.

Címkék: reklámadó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során