Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 13. 07:11, péntek | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Pusztított a fagy a Balaton-felvidéken is

Pusztított a fagy a Balaton-felvidéken is

A hajnali fagyok elsősorban a Balaton-felvidék vízparttól távolabb eső területein okoztak károkat - közölte a megyei kormányhivatal az MTI-vel csütörtökön.

Boros Gábor, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta, a kár mértékéről pontosabb képet a földművelésügyi igazgatóságra beérkező kárbejelentések értékelését követően kapnak.

Kifejtette, a húsvétkor érkező front ugyan hozott néhány milliméter csapadékot, de az utána jövő több fokkal hidegebb levegő, illetve a hétfő és kedd hajnali fagyok komoly károkat okozhattak a megye gyümölcsöseiben.

A hajnali fagyok elsősorban a Balaton-felvidék vízparttól távolabb eső területein okoztak károkat, például Tapolca környékén, mivel a megyében itt találhatók a jelentősebb gyümölcsültetvények. Elsősorban az őszibarack, a cseresznye, meggy, szilva esetében lehet számolni fagykárral - állapította meg az igazgató.

Megjegyezte, a tapasztalatok alapján az időben - a várható fagy előtt 24-48 órával - elvégzett biostimulátorok kipermetezésével, illetve füstöléssel, mint a legősibb aktív fagy elleni védekezéssel, jelentősen csökkenthető volt a kár.

Elmondta azt is, hogy a megye északi területeit, Pápa és Somló környékét elkerülték a hajnali jelentősebb fagyok.

Boros Gábor elmondta: a minisztériumi rendelet szerint a mezőgazdasági káreseményt a bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni. A mezőgazdasági káresemény bekövetkeztének azt az időpontot kell tekinteni, amikor a növényi kultúránál a mezőgazdasági káresemény először tapasztalható - magyarázta az igazgató.

Hozzáfűzte: az előrejelzések szerint csütörtökön, illetve a hétvégén fagy már nem várható. Csapadékosabbra fordulhat az időjárás, ami kedvez bizonyos gombás megbetegedések terjedésének. Így például a moníliának, az őszibarack és a nektarin legnagyobb ellenségének, a tafrinának, a levélfodrosodásnak.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.