Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Potom áron kínálják a magyar hajókat

Potom áron kínálják a magyar hajókat

Jócskán visszaesett a hajók és egyéb vízi járművek magyarországi kereslete az utóbbi években. Kánikula alatt főleg kisebb gumicsónakokat és egyéb vízi játékszereket vesznek - írja a Napi Gazdaság.

A válság előtti évekhez képest eléri a 70 százalékot is a hajók és egyéb vízi járművek iránti kereslet visszaesése, ráadásul a megmaradt vevők is inkább az olcsóbb termékeket keresik − mondta a Napi Gazdaságnak Soponyai Géza, a sportos túra- és versenyhajókat gyártó Nautic Boat Kft. vezetője.

Hasonlóak Farkas Attilának, a Hírös Yacht Klub Kft. ügyvezető igazgatójának tapasztalatai is, aki szerint jelenleg leginkább a középkategóriás, 5 és 20 millió forint közötti hajók iránt érdeklődnek. Ebbe az egynapos túrahajók éppúgy beletartoznak, mint a kisebb, vízi sportolásra alkalmas eszközök. A felső kategóriás, 20 millió feletti hajókat csak mintegy 5 százalék vásárolja az évi pár száz fős vevőkörből.

Jelenleg inkább az eladók tolonganak a piacon, nem a vevők − derült ki Borbély Ferenc, a yachtborze.hu főszerkesztője szavaiból, aki szerint amíg évekkel ezelőtt nem lehetett szabad kikötőhelyet találni a Balaton keleti medencéjében, addig mára már korlátlan a lehetőség. A magyar gyártók számára katasztrófa, hogy azt a hajót, amelyet pár éve is csak nagy kedvezménnyel tudtak eladni, ma újabb 20 százalékkal alacsonyabb áron lehet megvenni. A felső kategóriás hajókból a világmárkák 3-4 darabot tudnak eladni évente Magyarországon, ám a válság időszakában 'az is örült, aki akár egyet el tudott adni'. Amikor mégis megveszik e hajókat, akkor sem a magyar tengeren teszik vízre, hanem Horvátországba viszik. Ám azokat nemigen használják hajózásra: a tulajdonos elmegy a kikötőbe, beül a hajójába és ott tölti az egész napot, mivel e hajók inkább státusszimbólumnak számítanak, mintsem vízi járműnek − mondta Borbély.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.