Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Január 11. 10:07, hétfő | Helyi

Pillanatnyi stagnálás

Pillanatnyi stagnálás

Baranya, Hajdú-Bihar és Heves megyében egy hete ugyanannyian, az ország többi megyéjében és Budapesten viszont jóval kevesebben mentek orvoshoz, mint az azt megelőző héten.

Visszavonulóban az újinfluenza-járvány első hulláma. Mint a webbeteg.hu -n olvashatjuk, az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint a múlt héten 30 százalékkal kevesebben fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Egyedül Zala megyében nőtt a megbetegedések száma.
Országszerte összesen 364 embert ápoltak kórházban december 28-a és január 3-a között ebben az időszakban öt olyan haláleset történt, ami összefüggésbe hozható a H1N1 vírussal.

Összesen 10 700 ember ment orvoshoz influenza-szerű panaszokkal december 28-a és január 3-a között az országban, ez 30 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. Egyedül Zala megyében regisztráltak több megbetegedést, az ország többi területén ez a szám vagy csökkent, vagy nem változott.

Baranya, Hajdú-Bihar és Heves megyében ugyanannyian, az ország többi megyéjében és Budapesten viszont jóval kevesebben mentek orvoshoz, mint az azt megelőző héten. Ezen kívül a 15 évnél fiatalabb gyerekek körében is kevésbé terjedt az influenza: náluk 10 százalékkal csökkent a megbetegedések száma.

A járvány enyhülése ellenére nagyságrendileg nem változott a kórházi ápolásra szoruló betegek száma: az 53.héten 364 embert kezeltek influenza vagy influenzaszerű megbetegedés miatt. A betegek valamivel kevesebb, mint a fele a 30-64 éves korosztályból került ki, 23%-a pedig gyerek, közülük is a csecsemők száma nőtt meg.

Intenzív ellátásra 39 felnőttnek és 6 gyereknek volt szüksége. A legfrissebb adatok szerint a múlt héten öt olyan haláleset történt, amely összefüggésbe hozható a H1N1 vírussal, közülük hárman krónikus betegségben szenvedtek, vagyis a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoztak.

A vizsgált időszakban összesen 104 betegnél mutatták ki az újinfluenza vírusát. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint a tanítási szünetnek, az ünnepeknek és a szabadságolásoknak is köszönhető, hogy csökkent az influenzás betegek száma.

Arra figyelmeztetnek, hogy az influenza szezonja májusig tart, addig a betegség tovább terjedhet, és újabb járványok alakulhatnak ki. Magyarországon május óta 1808 embernél mutatták ki a vizsgálatok a H1N1 vírust, az újinfluenzát pedig 57 halálesettel hozták összefüggésbe.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet