Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Július 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sakkpalota: írni, számolni tanít a 64 mező

Sakkpalota: írni, számolni tanít a 64 mező

Az évszakok változása vagy a betűk írása is tanítható a sakkon keresztül, ráadásul játékosan. Erre épít a Sakkpalota program, amelynek célja, hogy a gyerekek a táblajáték és a normál tantárgyak összehangolásával észrevétlenül sajátítsák el az általános ismereteket. A Polgár Judit által megálmodott képességfejlesztő sakk 2013-tól már választható tárgy az általános iskolák alsó tagozatában. A módszert Maurer Ferenc, a Polgár Judit Sakk Alapítvány oktatási projektvezetője mutatta be a Rádió Orienten.

Jól ismert sikertörténet, hogy Polgár Juditot és testvéreit szüleik egy pedagógiai kísérletet alkalmazva otthon, speciálisan a sakkra koncentrálva oktatták, úgy, hogy közben a többi tárgyat sem hanyagolták el. A lányok saját gyermekeiknél már nem ezt a módszert szerették volna követni, hanem a közoktatás változásában bízva kidolgozták először a Sakkjátszótér nevű óvodai programot. Judit ezután egy Európai Uniós szakmai bizottság tagjaként elérte, hogy az unió támogassa minden tagállamában a sakkoktatás bevezetését, itthon pedig ő maga vállalta fel az általános nemzeti program elkészítését, ami iránt külföldön is nagy az érdeklődés.

Az Alapítvány oktatási projektvezetője rádiónkban elmondta, a program alapvető célja, hogy a mai, digitális társadalomban kialakult hiányosságokat pótolja a gyermekekben egy olyan gondolkodásmóddal, mellyel a rengeteg információ közül könnyedén ki lehet szűrni a lényeget. A Sakkpalota program 2013-ban került be a Nemzeti Alaptantervbe, az első négy osztályban a választható kiegészítő tantárgyak között szerepel. Alapjai tehát megtalálhatóak az alaptantervben, de a pedagógusok igény szerint részt vehetnek erre felkészítő akkreditált képzésben is.

A tankönyvsorozat egyelőre három részes, tartozik hozzá egy munkafüzet, valamint legfontosabb eleme a tanítói kézikönyv. Előzetes sakktudás sem a tanárok, sem a diákok részéről nem szükséges - sőt, Maurer Ferenc szerint sok esetben jobb is, ha nincs, mivel így elkerülhetőek az esetleges hibás információk. Ettől függetlenül gondoltak azokra is, akik már nem kezdők, a különböző nehézségi fokú feladatok között ugyanis ők is találhatnak maguknak kihívást.

Nem csak a különálló órákon, de az összes többi tantárgyban is hasznosítható a Sakkpalota, ami maga is egy képzeletbeli helyszín, lakói pedig a bábuk, akikről különböző játékos történetek jelennek meg. Ezek valamilyen módon kapcsolódnak minden tudományághoz, a környezetismeretben például az évszakok változását lehet jobban érzékeltetni a gyerekekkel, ha beleélik magukat a mesevilágba, a matematikában a sakkbábuk értéke a mérvadó, az írástanulásban pedig a figurák lerajzolása segíthet, ugyanis direkt úgy lettek kialakítva, hogy a betűírást segítsék. A tantervbe több interaktív feladat is beépült a sakklépések alapján, ahol a gyerekek testesítik meg a figurákat. Ezeket akár testnevelésórákon is alkalmazni lehet, kihasználva az udvar vagy tornaterem nyújtotta tágasabb helyet.

A program népszerűsége nehezen mérhető, mivel csupán egy éve indult, a tantervek pedig mindig előre elkészülnek, de a nem kötelező akkreditációs képzéseken eddig 70-80 iskolából vettek részt tanárok – közölte a projektvezető. Általános tapasztalat, hogy míg először szkeptikusan álltak a pedagógusok a Sakkpalotához, hamar rájöttek, hogy nem bonyolult elsajátítani az alapismereteket, de volt olyan oktató is, akinek 10-15 év után ez a módszer vitt újra motivációt a munkájába – hozott fel egy példát Maurer Ferenc.

A vendég elmondta, hogy a sakkozás ma már elvont hobbi helyett menőnek számít a fiatalok körében, így azon diákoknak, akik a tananyagban is foglalkoznak vele, legalább a fele szakkörre is jelentkezik.

A program egyfajta hálót szeretne kialakítani a különböző tantárgyi ismeretek fölött, a gyerekeket az összefüggő gondolkodásmódra ösztönözve. Emellett felmérések is kimutatták, hogy egy reggeli 10-15 perces sakkozás után nő a koncentrációs készség. A Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért jelenleg a tankönyveknek egy otthoni, szülők által is alkalmazható változatán dolgozik, hogy még szélesebb körben használható legyen a program. A nagy érdeklődés miatt pedig készülnek a nemzetközi változatok is a Sakkpalota más országokba történő kulturális adaptálására – ismertette a jövőbeli terveket Maurer Ferenc.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről