Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Január 14. 13:31, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Párizsi vérengzés - Boszniában készült a merénylők egyik tölténye

Párizsi vérengzés - Boszniában készült a merénylők egyik tölténye

Boszniában készült a Charlie Hebdo szerkesztőségében 12 embert meggyilkoló párizsi merénylők egyik tölténye – mondta szerdán Zivko Marjanac bosznia-hercegovinai védelmi miniszterhelyettes.

A szarajevói Dnevni Avaz napilapnak nyilatkozva Marjanac elmondta, az egyik töltényre az volt írva, hogy "IK Konjic 1986". A rövidítés a boszniai Igman Konjic vállalatot takarja, de mivel ez a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) kötelékében működött abban az időben, az összes volt Jugoszláv tagállamban fellelhető ilyen töltény Macedóniától Szlovéniáig – mondta.
A miniszterhelyettes kizártnak nevezte, hogy a lőszer a jelenlegi bosznia-hercegovinai fegyveres erők raktárából került volna Franciaországba. Hangsúlyozta, hogy Boszniában, ahol az 1990-es években háború volt, még ma is minden házban található legalább húsz töltény. Emellett az Igman Konjic vállalat ma is gyárt lőszert, és az Egyesület Államokba is szállít - tette hozzá.
A Dnevni Avaz közben arról is beszámolt, hogy Szíriában életét vesztette egy újabb boszniai fiatalember, aki az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet oldalán harcolt. A rendőrség adatai szerint eddig 26 boszniai származású iszlamista harcos halt meg a szíriai harctéren.
Az újabb halálesetről a családot az elhunyt Suad Sabic harcostársa értesítette, aki szintén boszniai származású és 2013 végén Sabiccsal együtt utazott el Szíriába. A Dnevni Avaz ennek kapcsán azt írja, hogy Sabic apját korábban kapcsolatba hozták a boszniai vahhábita mozgalom egyik vezetőjével, Bilal Bosniccsal, akit 2014 szeptemberében tartóztatott le a rendőrség, és akit azzal gyanúsítanak, hogy harcosokat toborzott az Iszlám Állam soraiba, a szíriai harctérre.
A bosznia-hercegovinai hírszerzés becslése szerint az országból eddig legalább 150-en csatlakoztak az IÁ-hoz vagy más közel-keleti dzsihadista szervezetekhez, és 26-an már elestek a harcokban.
Bosznia-Hercegovinában 2014-ben módosították a büntető törvénykönyvet. A megszigorított jogszabályok tiltják a külföldi katonai vagy félkatonai szervezetekhez való csatlakozást, és tíz évig terjedő börtönnel fenyegetik a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosokat, öt évig terjedő szabadságvesztéssel pedig azokat, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.
A törvény módosítása óta a boszniai belső elhárítás 30 olyan emberről tud, akik elhagyták az országot és radikális iszlamista csoportokhoz csatlakoztak, valamint kettőről, akik visszatértek. Őket még tavaly letartóztatták – írta a lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).