Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Március 17. 07:38, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Otthonteremtési közösségek létrehozását engedélyezheti ma az Országgyűlés

Otthonteremtési közösségek létrehozását engedélyezheti ma az Országgyűlés

Az Országgyűlés mai ülésén lehetővé teheti nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását, amely a kormány otthonteremtési programjának újabb elemeként sorsolásos alapon segítheti az újépítésű lakáshoz jutást.

Az ülésnap reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően kivételes eljárásban tárgyalhatják a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatát.

A javaslat szerint a nokhoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt.

A képviselők az előterjesztés összevont vitája után következő szavazások alatt el is fogadhatják a kormány új otthonteremési támogatását.

A határozathozatalok során egy az ebtenyésztést érintő törvénymódosítást is elfogadhatnak, amellyel az állam a továbbiakban kizárólag a magyar kutyafajták tenyésztését felügyelné, míg egy másik döntéssel kikerülhet a Polgári Törvénykönyvből (Ptk.) és önálló jogszabályban kaphat helyet a behajtási költségátalány.

A szavazásokat követően nyolc előterjesztést vitathatnak meg a képviselők. Ekkor kerül napirendre az a javaslat, amely a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos közérdekű adatigénylés szabályait egyértelműsíti, továbbá az az indítvány is, amely meghosszabbítaná a magáncsődeljárás kezdeményezési határidejét.

Általános vitát tartanak arról a kormánypárti javaslatról is, amely szerint egy újonnan létrehozott szervezet, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felelne a Kárpát-medencében élő magyar gyerekek üdültetésével összefüggő feladatok ellátásáért az Erzsébet-program keretében.

Az Országgyűlés kéthetes ülése hétfőn ér véget, a tavaly kialakított szokásoknak megfelelően kérdésekkel és azonnali kérdésekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során