Városlista
2019. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2016. Október 04. 15:21, kedd | Helyi
Forrás: 24.hu

Örököse ölte meg az idős debreceni nőt, nyolc év után bukott le

Örököse ölte meg az idős debreceni nőt, nyolc év után bukott le

Nyolc év után kapták el annak az idős nőnek a gyilkosát, akit saját otthonában találtak holtan Debrecenben. Kiderült, az áldozatot az örököse ölte meg.

A bejelentő egy Kinizsi utcai házba hívta 2008. február 6-án a mentőket azzal, hogy a gondozottja rosszul lett és meghalt. A mentőápoló sérüléseket látott az elhunyt fején, ezért értesítette a rendőröket. A háziorvos elsődlegesen azt állapította meg, hogy az áldozatnak magas vérnyomása volt, emiatt megszédülhetett, eleshetett, és beüthette a fejét. Vagyis azt állapította meg, hogy baleset történt. Az egyenruhások nem találtak kutatásra utaló nyomokat, nem volt indíték, a jelenlegi gyanúsított akkor szóba sem került lehetséges tettesként. Az áldozat egyedül lakott a szolgalmi úton megközelíthető ingatlanon, férje húsz éve meghalt. Környezetében mindenki szerette az idős asszonyt. Egyik testvérének unokája, az akkor Debrecenben élő 45 éves nő volt a gondozója.

A hatósági boncolás végül azt állapította meg, hogy bűncselekmény történt. Az áldozatot megfojtották, a nyomok arra utaltak, hogy a tettes rátérdelt, és ezzel egyebek mellett sorozat-bordatörést okozott. A valódi halálok tehát fulladás volt. A helyszínen a bűnügyi technikusok DNS-t rögzítettek. Emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, de azt 2010. július 14-én megszüntették, mert nem találták meg a tettest.

2015 augusztusában azonban ismét elővették az ügyet és felkérték a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet genetikai osztályát, hogy a DNS-azonosítás új módszereivel is vizsgálják meg és hasonlítsák össze a rendelkezésre álló mintákat, hátha találnak azonosságot. A főkapitányság életvédelmi nyomozói ezzel egyidejűleg új felderítési vonalakat nyitottak meg. Szorosabban ellenőrizték a tanút, aki egyre inkább potenciális gyanúsítottá lépett elő. Kiderítették, hogy az idős asszony rokona a gyilkosság előtt több embernek is tartozott, 2004-től többmilliós tartozást halmozott fel, emiatt a lakását is elárverezték, és ő volt az elhunyt egyetlen örököse. Az intelligens, iskolázott, gazdasági végzettségű, de a pszichológus igazságügyi szakértő szerint személyiségzavaros nő sikkasztott is. A végrehajtó 2008. január 30-án tűzte ki lakása árverésének idejét március 3-ára, az erről szóló hivatalos értesítést az asszony február 1-jén kapta kézhez. A bűncselekmény február 6-án történt, egyedül a nőnek volt indítéka és lehetősége a gyilkosság elkövetésére. Az újabb szakértői vizsgálat rá nézve terhelő DNS-profil-egyezéseket állapított meg, és az is bizonyított, hogy az áldozat akkor halt meg, amikor ott volt, ebédet vitt neki.

A nő hozzájutott a vágyott vagyonhoz, de ahelyett, hogy a helyzete stabilizálódott volna, három lakást is elkótyavetyélt 2008 és 2014 között. A volt férje félt tőle, hogy álmában megfojtja, valószínűleg a nő ezzel meg is fenyegette. Az egész család átmeneti szállásra kényszerült, majd otthagyta őket, a gyerekét is, aztán egyedül kóborolt a világban, hajléktalanként. idén februárban kapták el, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás ellene. “Úgy tűnt, érezte a bajt, öngyilkos akart lenni: amikor kerestük, már kórházban volt, előbb a belgyógyászaton, aztán átkerült a pszichiátriára, onnan hoztuk be. Először nem tett vallomást, majd február 18-án azt mondta, nem zárja ki, hogy a másik énje ölte meg az idős rokonát, de az elmeorvos szakértő szerint nem skizofrén”- mondta a lapnak Bakator Krisztián őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője.

A nő azóta is előzetes letartóztatásban van. Ügyét lezárták, az iratok már az illetékes ügyészségen vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 05. 00:00, szerda | Helyi

Ma van a környezetvédelmi világnap

Az ENSZ 1972. óta ünnepli június 5-én a környezetvédelmi világnapot.

2019. Augusztus 17. 13:10, szombat | Belföld

Önkormányzat 2019 - Századvég: a választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

Alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson, a választók alig 5 százaléka vett részt rajta - mondta a Századvég vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 17. 13:06, szombat | Belföld

Geológus: súlyos vízválság fenyegeti a földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 16. 11:50, péntek | Belföld

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál.