Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 29. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Orchidea Kiállítás és Vásár

Orchidea Kiállítás és Vásár

Orchideák mindennapjainkban címmel Orchidea Kiállítás és Vásárt rendez a Magyar Orchidea Társaság a Mezőgazdasági Múzeumban november 4-6. között.

Tüzijáték-szerű virágzuhatag, finomság, luxus és exotikum - manapság leginkább dekorációs célokra használjuk az orchideákat, amelyek azonban más korokban, más kontinenseken - ezerféle célt szolgáltak.

Az első feljegyzés e különleges növények felhasználásáról Theophrasustól maradt ránk, aki arról számol be, hogy egy mérsékeltövi orchidea gumóját afrodiziákumként használták eleink. Az ókori medicina is sokszor fordult a virágokhoz különböző betegségek kezelésében. A korabeli orvosok szerint a növény alakjából következtetni lehetett arra, hogy mely szerv, testrész gyógyítására alkalmasak - így lettek például az Ophrysok, melyeknek földalatti gumója az emberi herékre hasonlít, keresett vágyserkentők.

A feljegyzések szerint a növény gumóját júliusban kellett kiásni a földből, majd meg kellett főzni, megszárítani és megőrölni. Az így készített Salep liszt még a 20. század elején is beszerezhető volt az európai patikákban, a 'csodaszer' azonban még népszerűbb volt a Közel-Keleten. Rossz hírrel kell azonban szolgálnunk azoknak, akik manapság szeretnének az Ophrysokhoz fordulni segítségért: ezek a növények szigorú védelem alatt állnak, leszedésük tilos.

A trópusi országokban az orchideák mindennapi használata természetesen még elterjedtebb. A Vanda-félék kemény leveleiből erős szövetet lehet szőni, amelyet később árnyékolóként vagy esőtetőként használnak. A Catasetumokból ragasztót készítettek, míg más fajokat lázcsillapításra, hányás és hasmenés ellen, bőrbetegségekre, fájdalomcsillapítóként vagy sebgyógyításra használtak. A törzsi orvoslás titkos receptjei generációról generációra szálltak, a varázsszerek pedig ott rejtőztek az orchideák csodás virágaiban, leveleiben, gumóiban.

Manapság a mérsékeltövi ember csupán akkor találkozik ezekkel a különleges - és hasznos - növényekkel a virágboltokon kívül, amikor vaníliát használ a konyhában, vagy olyan krémet vagy parfümöt vásárol, amely varázserejét, csodás illatát trópusi orchideáknak köszönheti.

Mindazok, akik maguk is meg akarnak győződni az orchideák csodás erejéről, meg szeretnének ismerkedni e gyönyörű virágok másik, hasznos oldalával is - látogassanak el hozzánk a Magyar Orchidea Társaság őszi kiállítására!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum


Nyitvatartás: mindhárom napon 10-18 óráig


Belépőjegy árak: felnőtt 1600 Ft, gyermek (6-14 éves korig) és nyugdíjas (65 év felett) 1200 Ft, csoportos (15 fő felett) 1200 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 3800 Ft
A belépőjeggyel a múzeum összes kiállítása látogatható.

A kiállítás a Magyar Orchidea Társaság főszervezésében valósul meg.

Bővebb információ: www.orchideafesztival.hu

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.