Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Április 02. 16:31, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Online már látható Rofusz Kinga Otthon című új animációs filmje - VIDEÓ

Online már látható Rofusz Kinga Otthon című új animációs filmje - VIDEÓ

A YouTube-on lehet megnézni Rofusz Kinga Otthon című új animációs filmjét, melynek üzenete új értelmet nyert most, amikor az egész ország otthon marad.

„Szeretnénk, ha minél többen látnák” – mondta el Klingl Béla producer, a rövid animációt készítő KGB Vizuális Műhely egyik alapítója telefonon az MTI-nek.

Az Otthon egy család költözésének történetét, a régi otthon elvesztését és egy új otthon megteremtését meséli el. A produkció a grafikus, illusztrátor Rofusz Kinga két éve megjelent, azonos című könyvéből készült.

„Én írtam a forgatókönyvet és rendeztem, a KGB Stúdió vállalta a film legyártását, tehát magát az animációt, utómunkálatokat” – idézte fel Rofusz Kinga a produkció születését.

Egy „szótlan könyv” – vagyis ahogy a világban nevezik, szavak nélküli silent book - létrehozása a Vivandra könyvkiadó ötlete volt. A témát a kiadó Rofusz Kingára bízta, akit akkoriban a költözés és otthonteremtés gondolata foglalkoztatott a legjobban. „Nyilván azért is, mivel éppen ez zajlott akkor az életünkben is” – jegyezte meg a szerző.

Mint mondta, a könyv megjelenése után nagyon jó visszajelzéseket kapott, és mostanában ismét sokan veszik kézbe, mivel az "otthon" téma új hangsúlyt, más jelentést is nyert manapság, amikor a koronavírus-járvány terjedése miatt nagyon fontos, hogy mindenki otthon maradjon.

A 8 perces animációban a könyv egész világa megmozdul. „Miután ez egy olyan könyv, amelyben a képek mesélnek, nincs benne egyetlen mondat sem, amikor felmerült, hogy animációs film legyen belőle, a műfaj adta sajátosságokat akartam kihasználni, a képi világon nem akartam változtatni, más történetszálat nem akartam behozni” – magyarázta.

A film digitális technikával készült, de a hagyományos papírkivágásos mozgatási stílusban. „Én választottam ezt a technikát. Nagyon szeretem a hagyományos dolgokat, amin látszik, hogy kézzel készült, festve van. Azt akartam, hogy olyan legyen, mintha a régi 35-ös kamera alatt született volna. A KGB nagyon jó partnerem volt abban, hogy kikísérletezték ezt nekem. Szántó Zsanett finoman és érzékenyen animálta, szeretem a mozgatás darabosságát” – mesélte Rofusz Kinga, aki a film figuráit és háttereit festette.

A grafikus felidézte, hogy a közelmúltban elhunyt Richly Zsolt még végigkísérte az egész filmet, ahogy korábban minden korábbi munkáját is, mivel ő volt a tanára és mentora a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. „Természetesen ismerte a könyvet, és megmutattam neki a forgatókönyvet is. Sokat segített, rendkívül érzékeny ember volt, aki teljesen rá tudott hangolódni az ember munkájára és jó tanácsokat adott."

„Az otthon valójában belül, bennünk létezik. A könyv is erről szól. Van ennek egy külső megjelenése, de mégis a belső biztonságunk, a belső világunk, ami otthont ad nekünk, és a környezetünknek is otthont tud adni, tehát azoknak, akiket még be tudunk fogadni, akiket beengedünk a belső otthonunkba” – magyarázta.

Hozzáfűzte, hogy számára nem szokatlan az otthoni munka, egyébként is otthon dolgozik. Annyiban változott a helyzet, hogy most általános iskolás gyerekei is vele vannak, ők is otthon tanulnak.

Az Otthon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 5,6 millió forintos támogatásával, összesen 8 millió forintos költségvetésből körülbelül egy év alatt készült el. A KGB Stúdió a televíziós bemutatót követően tette hozzáférhetővé a közösségi videómegosztón. Mint Klingl Béla hozzátette: ha majd ismét megnyílnak a fesztiválok, leveszik a YouTube-ról, hogy nevezni tudják programjaikba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.