Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Nemzetközi karrier előtt a mangalica

Nemzetközi karrier előtt a mangalica

Hatalmas fejlődés előtt áll a hazai mangalicatenyésztés, miután az őshonos állatok tartásával foglalkozó gazdákat összefogó egyesület nemzetközi porondra lép – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Tóth Péter. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke szerint a kormány sertésstratégiájának köszönhetően a szervezet létrehozta nemzetközi részlegét.

Ennek nyomán első körben a szomszédos országok hobbi szintű mangalicatartói csatlakozhattak a szervezethez, de már előkészítés alatt áll az Amerikai Egyesült Államok ilyen értelemben vett meghódítása is. A szakember ennek érdekében augusztus 9-én el is utazik a tengerentúlra, ahol a michigani mangalicanapokon tart előadást. Mint mondta, a helybeli állattartók – összességében nagyjából százkocás amerikai mangalicaállományról lehet szó – már jelezték a szervezethez történő csatlakozási szándékukat.

Miután idén elhárultak az akadályok a sertéshús és sertéstermékek Egyesült Államokba történő kivitele elől, a magyar hízófajtából készült termékek exportjának előkészítése is folyamatban van. Az ügyben jelenleg minisztériumi szintű egyeztetések zajlanak, miközben az amerikai hatóságok már felülvizsgálták az érintett hazai sertéstelepeket és vágóhidakat, s mindent rendben találtak.

Lényegében minden adott ahhoz, hogy legkésőbb október közepétől már minden különösebb akadály nélkül szállíthassunk az Egyesült Államokba mangalicatermékeket – mutatott rá Tóth Péter. A helyi állattartók előreláthatóan évi néhány darab törzskönyvezett sertéskant fognak vásárolni, a komolyabb felfutást azonban a feldolgozott sertéstermékek értékesítéséből reméli az egyesület elnöke. Reményei szerint a közeljövőben a japán piachoz hasonlóan már az amerikain is havi öt–tíz tonna hazai mangalicatermék találhat gazdára.

A rendszerváltozás után majdnem kihalt a mangalica, mostanra azonban több mint 80 ezresre nőtt az állomány. A szakemberek szerint érdemes fejleszteni az ágazatot, a fajta húsának ugyanis alacsonyabb a koleszterintartalma, mint a házisertésének, és finomabb is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: