Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Szeptember 08. 17:02, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Nemi erőszak egy gólyatáborban - Országos vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa

Nemi erőszak egy gólyatáborban - Országos vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa

Az oktatási jogok biztosa hivatalból országos vizsgálatot indít az egyetemi és főiskolai gólyatáborok szervezése és lebonyolítása ügyében.

Aáry-Tamás Lajos, utalva az ELTE gólyatábora ügyében megjelent információkra, hétfőn az MTI-vel azt közölte: a sajtóból értesült arról, hogy az egyik felsőoktatási intézmény gólyatáborában megerőszakoltak egy lányt. A hír nyomán számos volt és jelenlegi hallgató számolt be olyan élményről, amelyből gyanítható, hogy a fiatalok méltósága sérülhetett - tette hozzá.
Aáry-Tamás Lajos az egyetemi, főiskolai gólyatáborok szervezése és lebonyolítása ügyében ezért hivatalból országos vizsgálatot indít. Célja az, hogy feltérképezzék, milyen módon biztosítják a jövendőbeli hallgatók emberi és állampolgári jogait a gólyatáborokban, kinek a feladata és felelőssége a táborok megszervezése, milyen szabályzatot alkottak a felsőoktatási intézmények a gólyatáborokra.
A biztos közlése szerint a vizsgálat keretében nyilatkozatot kér a felsőoktatási intézmények vezetőitől, és a hallgatói önkormányzatok vezetőitől egyaránt.
A biztos álláspontja szerint a vizsgálat akkor érheti el a célját, ha a volt és jelenlegi hallgatók megosztják velük tapasztalataikat. A hozzájuk fordulók kérhetik nevük elhallgatását.
Leveleiket postán (1055 Budapest, Szalay utca 10-14.) és e-mailen (panasz@oktbiztos.hu ) fogadják - jelezte, hozzátéve: a vizsgálat eredményéről a felsőoktatási intézmények vezetőit és a közvéleményt is tájékoztatni fogja.
A sonline.hu hírportál múlt vasárnap számolt be arról, hogy megerőszakoltak egy lányt egy fonyódligeti gólyatáborban. Az ELTE ezután arról adott tájékoztatást, hogy a szervezett programoktól függetlenül történt a nemi erőszak.
A Kaposvári Járásbíróság elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását.
Sajtóinformációk szerint a gólyatábor fotósa erőszakolhatta meg a lányt. Az Index múlt hétfőn azt írta: nemi erőszakról, részeg lánnyal való közösülésről is szóló dalokat énekeltettek az állam- és jogtudományi kar gólyatáborában az elsőévesekkel.
Mezey Barna, az ELTE rektora múlt csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: ha megállapítják a szervezők személyi felelősségét, akkor a legsúlyosabb döntés is születhet, ami azt jelenti, hogy akár meg is válhat az egyetem a vétkes hallgatóktól.
Kitért arra, hogy felülvizsgálják az egyetemi gólyatáborok szervezésének rendjét és a jövőben a szervezés csak az egyetem vezetése által meghatározott garanciák, minőségi biztosítékok és központi ellenőrzés mellett történhet. Mint elmondta: kiderült, hogy a kari részönkormányzatok nem tudtak élni a rájuk bízott felelősséggel és súlyosan megsértették az egyetem normáit.
Ebben a helyzetben indították a fegyelmi vizsgálatot, ugyanis a gólyatábort nem kellő körültekintéssel szervezték meg és tanító- és óvóképző kar gólyatáborában szervezőként jelent meg a bűncselekmény gyanúsítottja is, aki az intézmény bölcsészkarának hallgatója.
A fegyelmit a férfivel szemben is megindították, ám ezt felfüggesztették a büntetőeljárás befejezéséig - mondta.
Körösparti Péter, a HÖOK elnöke múlt csütörtökön az MTI-vel azt közölte: kirívó és példátlan, ami az ELTE gólyatáborában történt, ugyanakkor számos, a hallgatói önkormányzatok által példaértékűen szervezett gólyatábor zajlik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során