Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. November 28. 14:09, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Németországban is felbukkant az omikron variáns

Németországban is felbukkant az omikron variáns

Németországban is felbukkant az omikron variáns, az új típusú koronavírus Dél-Afrikából indult változatát két ember szervezetében mutatták ki - jelentették be szombaton Münchenben.

A világjárványt okozó vírus legújabb változatát egy házaspárnál mutatták ki. Szerdán érkeztek haza Bajorország tartományba hosszabb dél-afrikai tartózkodás után.

Amikor SARS-CoV-2-fertőzésre utaló tüneteket tapasztaltak, megvizsgáltatták magukat. A PCR-teszt mindkettőjük esetében pozitív volt. A mintákat szombaton tovább vizsgálták egy úgynevezett variáns-specifikus PCR-teszt segítségével a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem (LMU) higiéniai és orvosi mikrobiológiai intézetében (Max von Pettenkofer Intézet - MVP).

A vizsgálat mindkét esetben az omikron változat jelenlétét mutatta ki - mondta Klaus Holetschek tartományi egészségügyi miniszter a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

A mintákon a napokban az úgynevezett génszekvencia-vizsgálatot is elvégzik, de az eddigi eredmények alapján is egyértelmű, hogy a hazaérkezésük óta karanténban lévő házaspár az omikronnal fertőződött meg - tette hozzá Oliver Keppler, az MVP kutatója.

A házaspár esete az első igazolt fertőződés az omikron variánssal Németországban.

Három omikron-gyanús fertőződést még vizsgálnak. Egy péntek este a dél-afrikai Fokvárosból Münchenbe érkezett repülőjárat két utasánál ugyancsak kimutatták a SARS-CoV-2-t, és még vizsgálják, hogy melyik változat jutott be a szervezetükbe. Hessen tartományban is elemeznek egy pozitív mintát, amelyet szintén egy Dél-Afrikából hazatért utazótól vettek.

Az ügyvezető szövetségi kormány az első adatok szerint rendkívül fertőzőképes variáns megjelenése miatt a veszélyes vírusváltozatokkal sújtott területek közé sorolta Dél-Afrikát és térségét, azaz Namíbiát, Botswanát, Zimbabwét, Mozambikot, Malawit, Eswatinit és Lesothót.

A besorolás a többi között azzal jár, hogy a légitársaságok csak német állampolgárokat és Németországban élő külföldieket szállíthatnak a régióból Németországba, és nekik is karanténba kell vonulniuk 14 napra, akkor is, ha rendelkeznek a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással és nem mutatható ki szervezetükben a kórokozó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.