Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 08. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem minden egészséges, ami annak látszik!

Nem minden egészséges, ami annak látszik!

A saláta, a teljes kiőrlésű kenyér, a zsírmentes ételek jól hangzanak, de nem mindegyik egészséges. A Fox News cikke ezúttal rávilágít, melyek azok az ételek, amelyek egészségesnek hangzanak, de valójában nem azok. Ilyen az előre elkészített saláta, a müzli szelet, sőt a kávézókban kínált turmixok is.

Nem minden saláta egészséges, s ez különösen igaz az előre elkészítettekkel. Az ilyen tonhal, a csirke és a ráksaláta sokszor tele van rejtett zsírokkal és kalóriával elsősorban majonéztartalmuknak köszönhetően. Salátarendeléskor tartsa tehát szem előtt, hogy alacsony zsírtartalmú majonézzel készültet kérjen, s az elfogyasztott adagot se vigye túlzásba. A legjobb azonban, hogyha saját készítésű salátát eszik.

A teljes kiőrlésű gabonával teli kenyér is egészségesnek hangzik, de ezek általában nem a szívre egészséges összetevőket tartalmaznak. A teljes kiőrlésű felirattal árult kenyerek legtöbbször finomított gabonát is tartalmaznak.

A csökkentett zsírtartalmú mogyoróvaj sem feltétlenül egészségesebb eredeti párjánál, hiszen mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz. Ehelyett keressen természetes mogyoróvajat, amely hozzáadott olaj nélkül készült.

Az energia vagy müzli szeretek sokszor tele vannak hozzáadott fruktóz tartalmú kukoricasziruppal, cukorral és az artériák eltömítését okozó telített zsírokkal.

A kávézókban kínált turmixok elvileg egészségesek, mert gyümölcsből és alacsony zsírtartalmú tejtermékből készülnek. A probléma itt a mennyiséggel és a hozzáadott cukorral, fagylalttal van. Ezért ha igazán egészséges turmixot szeretne inni, készítse el magának otthon.

A csomagolt pulyka egészséges fehérjeforrás, de a legtöbb tele van nátriummal - ügyeljen tehát arra, hogy mindenképpen alacsony nátriumtartalmút vásároljon. A zsírmentes feliratú termékeknél pedig az elfogyasztott mennyiségre érdemes odafigyelni, hiszen a zsírmentesség nem egyenlő a kalóriamentességgel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.