Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Január 09. 10:53, szombat | Helyi
Forrás: Deol

Nehéz évkezdés

Nehéz évkezdés

Az utóbbi tíz év legszigorúbb költségvetését fogadhatja el január 14-én a debreceni képviselő-testület.

A cívisváros idei büdzséjének tervezetét pénteken ismertette Pajna Zoltán, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, valamint Papp László, a Fidesz-frakció vezetője. A városatyáktól megtudtuk: a lehetőségek beszűkülését egyebek mellett az okozza, hogy az állam kevesebb támogatást ad, mint amennyit kötelező feladatként előír az önkormányzatoknak.
A megvonások miatti feszesebb, fegyelmezettebb gazdálkodás ellenére azonban Debrecennek továbbra is az a célja, hogy fenntartható legyen a város működése, és hogy a polgárok se érezzék meg a kedvezőtlen változásokat.

A 2010. évi költségvetés bevételi főösszege 45,95 milliárd forint. Az idén esedékes törlesztések miatt ez az összeg 2,7 milliárd Ft külső forrást (hitelfelvételt) tartalmaz, amely megközelítőleg azonos azzal a pénzzel, amit nem kap meg Debrecen normatívaként az államtól. Az egyensúly megtartása érdekében a város csökkenti a működési költségeit, ugyanakkor a korábbiaknál több mint kétmilliárd forinttal kevesebb támogatást ad a tulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteknek és az intézményrendszerének.

Mindezek ellenére folytatódnak a már megkezdett beruházások, fejlesztések: elkezdődik a romkert rekonstrukciója, továbbá a kettes villamosvonal és a nyugati tehermentesítő út építése. Idén is lesznek játszótér-felújítások és önerős útépítési pályázatok, s például a panelprogramra 300 millió Ft jut. Jó hír, hogy városépítésre és -felújításra a tavalyinál több pénz (6,7 milliárd Ft) fordítható. Szükség lesz azonban ingatlanok (Bartók terem, volt megyei könyvtári épület, reptér stb.) értékesítésére is, ezek eladásával 5,8 milliárd Ft bevételre számít az önkormányzat.

Az intézmények esetében 24 milliárdos kiadási előirányzatot tartalmaz a büdzsé tervezete. Ez 1,4 milliárd Ft-tal kevesebb, mint a 2009. évi, eredeti intézményi kiadási előirányzat. Dologi kiadásokra a koncepció 7,7 milliárd Ft-ot javasol, amely 2,9%-os növekedést jelent. Összességében az intézményi kiadásokra 24 milliárd Ft-ot tervez a költségvetés. Minderről várhatóan január 14-én határoz a debreceni képviselő-testület, amely aznap 9 órától tartja idei első közgyűlését a régi városháza nagy tanácstermében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.