Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 14. 07:34, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Negatívak a munkaerő-felvételi kilátások

Negatívak a munkaerő-felvételi kilátások

A Manpower Munkaerő-piaci felmérése szerint a megkérdezett munkáltatók 22 százaléka elbocsátást jelez előre és csak 8 százalékuk munkaerő felvételt 2012. első negyedévére.

A Manpower Munkaerő-piaci Mutató -14 százalékponton áll. Európai összehasonlításban a magyarországinál csak Görögországban ítélik meg pesszimistábban a kilátásokat.

„ A munkáltatói előrejelzés a munkaerői létszám alakulását illetően a legpesszimistább képet mutatja, amióta Magyarországon elkezdtük a munkaerő-piaci felméréseket. A gazdasági bizonytalanság több hónapja tart, ami egyértelműen rányomta a bélyegét a ma nyilvánosságra hozott felmérés eredményeire is: a magyar munkáltatók fékezik a munkaerő felvételt, amíg az európai adósságválság nem rendeződik. A munkát keresők kilátásai a gazdasági válság kirobbanása óta romlanak. A munkáltatók létszámcsökkentési terveit látva a munkavállalók leterheltsége várhatóan még jobban emelkedni fog” – mondta Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője.

A megkérdezett 750 munkáltató közül mindössze 8 százaléka szeretné növelni a munkaerő létszámát és 22 százalék elbocsátást tervez. A felmérés egyetlen viszonylag pozitív eredménye az, hogy a munkáltatók kétharmada nem kíván változtatni a dolgozók létszámán az év első három hónapjában.

A legerősebb elbocsátási szándékról az építőipar munkaadói nyilatkoztak, a mutató – 27 százalékponton áll. Ebben a szektorban 100 megkérdezett munkavállaló közül csupán 6 mondta, hogy felvételre, míg 33, hogy elbocsátásra készül. Hasonlóan nehéz hónapokat jeleznek előre a vendéglátóipar munkáltatói, 22 százalékponttal többen vannak, akik a következő negyedévben inkább leépítést terveznek. A 2011. negyedik negyedévéhez képest a legnagyobb visszaesés a nagy- és kiskereskedelemben várható; a Munkaerő-piaci Mutató 27 százalékpontot csökkent és így -17 százalékos. Az iparágak éves összehasonlításában az egyetlen pozitív adatot a köz és szociális szolgáltatások szférában mérték. A többi nyolc vizsgált iparágban csökkenés várható, ezek közül négy esetében 20 százalékpontnál is nagyobb visszaesést jósolnak 2011. első negyedévéhez képest.

Regionális bontásban létszámleépítésre számítanak a munkáltatók a következő év első negyedévében. A Dél-Dunántúli régióban 21 százalékpontot romlottak a kilátások, így elbocsátások szempontjából ez a legkritikusabb régió, ahol a Munkaerő-piaci Mutató -26 százalék. Az EMEA régióban vegyesek a munkaerő-piaci kilátások. 23 vizsgált ország közül 13-ban mértek pozitív alkalmazási kedvet. A mutató az előző negyedévhez képest 18 országban, éves összehasonlításban pedig 12 országban romlott. A legerősebb alkalmazási hajlandóságot Törökországban, Izraelben és Németországban, a leggyengébbet Görögországban mérték.

„A jelenlegi gazdasági bizonytalanság a globális munkaerőpiacon is megmutatkozik, mivel a megkérdezett országok munkáltatóinak nagy része lassítja a munkaerő-felvételt az előző negyedévhez képest. Az adósságválsággal kapcsolatos események folyamatosan rontják a piacok bizalmát Európa iránt”- mondta Jeffrey A. Joerres, a Manpower Group elnök-vezérigazgatója.

Németországban a munkaerő-piaci kilátások pozitívak, a pénzügyi és üzleti szolgáltatás ágazatban várható a legerősebb alkalmazási kedv. Németországban még nem érezhető az új EU mobilitási törvény hatása, amely a képzett szakmunkások beáramlását hivatott segíteni, illetve a munkanélküli ráta még mindig a legalacsonyabbak között van Európában, ezért a tehetség-hiány továbbra is komoly problémát jelent. Német partnereink egyre nagyobb számban alkalmazzák teljes munkaidőben állandó munkavállalóként a korábban általunk kiközvetített ideiglenes munkaerőt.”

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.