Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Szeptember 21. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Műanyagok újrahasznosítása érdekében írtak alá európai szintű nyilatkozatot

Műanyagok újrahasznosítása érdekében írtak alá európai szintű nyilatkozatot

A műanyagipari értéklánc több mint 100 állami és magánszereplője írt alá nyilatkozatot Brüsszelben azt vállalva, hogy segítik egy jól működő uniós műanyag-újrafeldolgozási piac kialakítását

– közölte az Európai Bizottság pénteken. A tájékoztatás szerint a Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozatát aláírók 2025-re 10 millió tonnára kívánják növelni az újrahasznosított műanyag mennyiségét Európában.

Mint közölték, az Európában évente összegyűjtött több mint 27 millió tonna műanyaghulladéknak kevesebb mint egyharmada kerül újrahasznosító üzemekbe. A célkitűzés megvalósítása az újrahasznosított műanyagok uniós piacának több mint 150 százalékos bővítését jelentené a 2016-ban értékesített kevesebb mint 4 millió tonna újrafeldolgozott műanyaghoz képest, ami a műanyagok uniós piacának alig 8 százalékát tette ki akkor.

A kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, vállalkozói szövetségek, szabványügyi és kutatási szervezetek, valamint helyi és nemzeti hatóságok által aláírt nyilatkozat szerint optimalizálni kell a műanyag termékek tervezését, hogy biztosítható legyen azok jobb újrafeldolgozhatósága és az újrahasznosított műanyagokat nagyobb arányban integrálják a gyártási láncba. Unió-szerte fel kell tárni a műanyaghulladék nagyobb arányú összegyűjtésében, válogatásában és újrafeldolgozásában rejlő kiaknázatlan potenciált és a beruházási hiányterületeket. Menetrendet kell kidolgozni a körforgásos műanyagok kutatására-fejlesztésére, valamint átlátható és megbízható ellenőrzési rendszert kell kialakítani a műanyaghulladék-áramlás uniós szintű nyomon követésére.

A nyilatkozat továbbá azt is segíteni kívánja, hogy a természeti környezet műanyaghulladék-mentessé váljon, illetve hogy teljesen megszűnjön a hulladéklerakás - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.