Városlista
2019. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Molekula méretű a legkisebb működő elektromos motor

Molekula méretű a legkisebb működő elektromos motor

A kutatóknak sikerült létrehozniuk a világ eddigi legkisebb működő elektromos motorját. A szerkezet egyetlen molekulából áll, így csupán egy milliárdod méter átmérőjű.

A tudósok már korábban is alkottak molekulányi rotorokat, de ez az első, amely önálló működésre képes elektromos áram segítségével. A mikroszkopikus motort az elképzelések szerint elsősorban a nanotechnológiában és az orvostudományban hasznosíthatnák, ahol kisebb folyamatok végrehajtására bőven elegendő a teljesítménye - írja a Nature Nanotechnology.

A kísérletek során egy tiszta rézfelületre helyeztek egy butil-metil-szulfid molekulát, amelynek egyetlen kénatomja pivot motorként kezdett működni elektromos energia hatására. A elektronmikroszkópos vizsgálat szerint a fordulatszáma másodpercenként elérte a 120-at.

A tudósok szerint a motor segítségével létrehozhatják a világ legkisebb gépét, amelyet a molekula hajthatna meg. Jelenleg azonban a fejlesztők elsődleges célja, hogy bekerüljenek a Guiness Rekordok Könyvébe.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 17. 13:10, szombat | Belföld

Önkormányzat 2019 - Századvég: a választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

Alacsony volt a részvételi arány a ferencvárosi ellenzéki előválasztáson, a választók alig 5 százaléka vett részt rajta - mondta a Századvég vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 17. 13:06, szombat | Belföld

Geológus: súlyos vízválság fenyegeti a földet

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

2019. Augusztus 16. 11:50, péntek | Belföld

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál.

2019. Augusztus 16. 10:59, péntek | Belföld

BKK: tanévkezdéstől ismét a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os villamos

Augusztus 21-étől változik a nagykörúti villamospótlás rendje. Iskolakezdéstől, vagyis szeptember 2-ától újra a teljes vonalon jár majd a 4-es és a 6-os villamos -