Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Molekula méretű a legkisebb működő elektromos motor

Molekula méretű a legkisebb működő elektromos motor

A kutatóknak sikerült létrehozniuk a világ eddigi legkisebb működő elektromos motorját. A szerkezet egyetlen molekulából áll, így csupán egy milliárdod méter átmérőjű.

A tudósok már korábban is alkottak molekulányi rotorokat, de ez az első, amely önálló működésre képes elektromos áram segítségével. A mikroszkopikus motort az elképzelések szerint elsősorban a nanotechnológiában és az orvostudományban hasznosíthatnák, ahol kisebb folyamatok végrehajtására bőven elegendő a teljesítménye - írja a Nature Nanotechnology.

A kísérletek során egy tiszta rézfelületre helyeztek egy butil-metil-szulfid molekulát, amelynek egyetlen kénatomja pivot motorként kezdett működni elektromos energia hatására. A elektronmikroszkópos vizsgálat szerint a fordulatszáma másodpercenként elérte a 120-at.

A tudósok szerint a motor segítségével létrehozhatják a világ legkisebb gépét, amelyet a molekula hajthatna meg. Jelenleg azonban a fejlesztők elsődleges célja, hogy bekerüljenek a Guiness Rekordok Könyvébe.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 14. 18:00, szombat | Belföld

Nőtt az ezüst népszerűsége az idén

Idén az ezüst keresletét valamivel felülmúlja a kínálat annak ellenére, hogy a kínálat 1018,9 millió unciás mennyisége egy százalékkal kisebb a tavalyinál

2019. December 14. 17:01, szombat | Belföld

Malőrmentes volt a likőrök fogyasztóvédelmi vizsgálata

Húszféle likőrt vizsgáltatott meg akkreditált laboratóriumában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) időszaki ellenőrzéssorozatának részeként

2019. December 14. 15:27, szombat | Belföld

Három új ősmaradványfajt tártak fel a Mecsekben

Mintegy 130 millió éves őskörnyezetből, különleges tulajdonságokkal rendelkező, eddig ismeretlen fosszilis ősmaradványfajokat tártak fel a Mecsekben - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.

2019. December 14. 14:04, szombat | Belföld

Eljárás indult a kgfb-díjak képzése miatt

A bonus-malus rendszer szabályozása és az úgynevezett károkozói pótdíj felszámítása miatt.